ISU n-are saltele dar și-a luat sute de 4×4. Iar Arafat se izmenește că s-a făcut tot ce se putea…

Încă un idol de carton s-a zdrobit de evidenţa sistemului corupt şi corupător precum o sinucigaşă care cade în gol de la etajul zece direct pe caldarâm. Doctorul cu voluntariatul în sânge, salvatorul neamului, inventatorul intervenţiei multidisciplinare în situaţii de urgenţă, românul adoptat Raed Arafat, în fapt doar un birocrat din incompetentul minister al Administraţiei şi Internelor, poate să plece. Nu şi-a făcut datoria.

S-o spunem pe aia dreaptă. Toate explicaţiile date de autorităţi, cum că femeia sinucigaşă nu putea fi salvată, indiferent câte eforturi logistice s-ar fi făcut, sunt cel puţin rizibile: înseamnă că o biată femeie, cu idei puţine,  dar fixe, cum ar fi acelea sinucugaşe, depăşește tot ceea ce ar putea face ditamai forţele ISU, cu salarii până la de trei-patru ori cel mediu.

Românul adevărat Arafat şi drobul de sare… în gol

În primul rând, persoana de pe bloc, când a văzut altă persoană, de exemplu negociatorul care îi dădea să bea apă şi îi aducea mâncare, nu s-a aruncat. Cu o noapte mai devreme, de la etajul opt, cu siguranţă nu mai vedea nimic. Mai ales dacă, subtil, se mai stingea şi ceva iluminat public prin preajma blocului.

ArafatSinucigasImaginea pe care Raed Arafat şi-o poate pune în CV. La final de carieră ministerială.

FOTO: Colaj din Mediafax şi Replica

Argumentul cu limitările funcţionale ale pernei, de asemenea, nu stă în picioare. Blocul de opt etaje, e drept, nu are 20-25 m, are 30. Deci cu 20% mai mult. Dar nici femeia nu avea 100 kg, poate doar 70. Deci 30% mai puţin. Poate că, într-adevăr, nu scăpa intactă. Poate cu o mână ruptă sau coaste fisurate. Dar în viaţă.

(Paranteză, argumentele reprezentantului ISU care povestea despre cum aruncă perna „cu putere, de asfalt”, persoanele care sar pe ea, nici nu are rost să le comentez. În cazul de faţă, comparativ cu saltul direct pe caldarâm de la etajul 10, exagerarea efectelor secundare respective reprezintă o jignire a inteligenţei. Şi dacă, totuşi, comunicatorul ISU nu posedă minime cunoştinţe de fizică de-a 9-a, să mă caute personal. Că nu dau meditaţii gratis)

Atenţia care i-ar fi putut fi atrasă sinucigaşei de umflarea pernei, agitaţia şi toate celelalte motive puerile invocate de Arafat îl fac pe acesta chiar român adevărat. Acela care se teme de drobul de sare în loc să facă tot ce este posibil ca să salveze o viaţă.

Auzi mă, Arafate, dar dacă amărâţii ăia din Muntenegru, cu vehiculele lor vechi şi relieful de coşmar, stăteau să-şi cântărească toate riscurile înainte să-i readucă pe şosea pe românii din autocarul prăbuşit, cu ce prăpastia mă-sii mai defilai în avioane militare, mândru ca un salvator naţional? Doar cu nişte coşciuge cumva?

Goluri umplute cu vorbe

Femeia care a ameninţat 35 de ore că se aruncă în hău a demonstrat săraca, fără să vrea, ce prăpastie se cască de la vorbele ONG-istului de stat până la realitatea cruntă din sistemul care i-a fost pus la picioare, să demonstreze cât de bine îl poate conduce.

Cine a scrutat ştirile dincolo de poveştile lui Arafat, a putut observa că platforma de salvare a pompierilor, dincolo de faptul că nu se ştie dacă şi când a fost la faţa locului, nici nu ar prea ajunge până la etajul opt. Nici nu ar fi de mirare dacă ne gândim că autorităţile publice preferă să dea sute de mii de euro (!) pe macarale de fasonat arbori în loc de scări telescopice pentru pompieri, care ar putea salva vieţi.

Despre negociatorii folosiţi de ISU nici nu are rost să mai vorbim. Nu s-au făcut niciodată publice calificările lor, iar sinuciderea după 35 de ore a femeii îi descalifică din start, cu oricâte diplome s-ar făli. Unii nu rezistă nici opt ore să stea în picioare, darămite 35, cu un sendviş şi câteva pahare de apă, fără somn, fără toaletă, în echilibru pe o streaşină şi niciun haidamac de la jandarmerie să nu te poată apuca brusc de mâini să-ţi salveze viaţa.

Dar cea mai mare inepţie o susţine Arafat chiar din prima frază, aia cu procedurile. Părerea mea este că ISU nu au nici măcar proceduri viabile. Cred că nici nişte amărâte de instrucţiuni scrise nu au. Dacă aveau, perna nu ajungea cu o oră şi jumătate mai devreme de tragedie la faţa locului, adică la 33 de ore de la urcarea femeii pe bloc. Ce ne făceam dacă era un incendiu sau un cutremur?

De la ONG-ist sărac la cel mai bine plătit medic la stat

Ştiu, este părerea mea şi risc multe huiduieli la adresa ei. Dar nu pot să nu fiu cinstit cu mine însumi cel puţin şi să nu recunosc că Raed Arafat nu-mi pare a fi voluntarul dedicat, ONG-istul încăpăţânat de pe vremuri. El s-a transformat într-un birocrat extrem de flexibil, mulat după interesele guvernului care îi oferă un post bine remunerat. Declaraţia lui de avere arată că lunar încasează… (continuarea pe Adevărul Bloguri)

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply