La cheul Noului Galați a acostat un UFO

7 aprilie 2014

Administrație, ANTItudinea

Un UFO – Unidentified Floating Object a acostat la cheul Noului Galați de câteva săptămâni și nimeni nu știe al cui e. Bre, mă leși? Chestia mișto e că acel Obiect Zgâlțâit de Nepăsare a acostat acolo unde, pe lângă autoritatea portuară, mai intră în scenă și cea locală. Recte Primăria Galați, căreia, cică, ar trebui să i se ceară avizul.

9eddf95a60990ea813802eb02e2f45c6_XL

Sursa foto: Viața liberă – Bogdan Codrescu

Colegi din presă, mai precis de la Viața liberă, se chinuie de câteva zile să afle al cui e pontonul și cum a obținut aviz să acosteze într-o zonă unde, ce să vezi, acostatul e interzis! Pe lângă faptul că cei din Primărie fac pe niznaii, au mai pus și poliția locală să facă, chipurile, o anchetă. Evident, pe banii noștri.

Surse și surse

Surse, probabil bine intenționate, mai mult îi bagă în ceață pe jurnaliști în loc să-i lumineze. Cică „pontonul ancorat pe faleză va deservi o navă de pasageri, cu aproximativ 300 de locuri și două punți, care ar aparține Navrom, ce urmează a fi adusă, în următoarele zile, în zona în care se află și platforma plutitoare.”

Ei bine, plimbându-ne noi pe net, ne-a oprit și pe noi o sursă, mai cu spirit civic, și ne-a dat niște poze făcute în ziua de sâmbătă, 22 martie, chiar când un ditamai remorcherul acosta la ponton cu un personaj important…

Fățărnicie pe banii noștri

IMG_5073

Cea mai deranjantă în toată afacerea asta este fățărnicia autorităților. În condițiile în care pontonul are număr de înmatriculare, PA 2190, afișat vizibil, iar proprietarul său poate fi oricând identificat și luat la întrebări să spună cum a ajuns pontonul său acolo și pe baza cărui aviz.

Ei bine, de zile întregi, conform VL, autoritățile sunt tot la etapa „am declanșat o serie de verificări. Încă nu am aflat cui aparține pontonul, nu am găsit pe nimeni în zonă care să aducă lămuriri. Am vorbit și la Căpitănia Zonală, dar, deocamdată, nu avem nimic finalizat. Este adevărat, se pare că nu există un aviz în acest sens, nimeni, însă, nu știe nimic”.

Torna, toarnă, turnează, frate!

Pe de altă parte, este absolut evident că, deși aflat acolo de săptămâni întregi, pontonul nu a deranjat pe nimeni din cei plătiți să supravegheze zona. Și, dacă nu sărea presa la gâtul lor, instituțiile grase de frumoase din taxe nici la bască n-aveau vreo durere. Vă imaginați că putea acosta și un submarin nuclear rusesc avariat și ăștia prindeau de veste doar dacă îi anunța opinia publică?

IMG_5074

Dacă mașina unuia dintre noi ar fi filmată la benzinărie făcându-i-se plinul, apoi demarând fără să plătească, care ar fi prima mișcare a autorităților? Să-l caute pe șoferul necunoscut? Ori s-ar duce direct la proprietar să-l întrebe de sănătate, nu înainte de a-l pune să achite imediat contravaloarea combustibilului ca să nu se aleagă cu dosar penal? Și, după părerea dvs., cam cât le-ar lua asta?…

Ei, dar dacă totuși e atâta neputință, facem noi un gest civic, cu sprijinul colaboratorului nostru, și furnizăm aceste poze, libere de copyright. Poate le dă cineva mai departe autorităților noastre competente, pe sub nasul cărora ar putea trece și Titanicul – nu s-ar prinde dacă nu scoate fum. Iar atunci ar da vină pe grătarele de peste Dunăre…

IMG_5082

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply