VIDEO: Măcel pe Democrației. Primarul Drujbacă lovește din nou!

23 septembrie 2014

Administrație, ANTIpatia, ANTItudinea, Strada

Bun găsit la o nouă întâlnire cu Noul Galați. Acesta este un oraș în care pe autorități le doare în crengi de cetățeni, lege și viitorul nostru, al tuturor, în general. Deși instituțiile de mediu s-au prefăcut din răsputeri că iau măsuri contra abuzurilor asupra copacilor Galațiului, tăierile nestingherite.

Astăzi, 23 septembrie, la două săptămâni de când comisarul şef al Gărzii de Mediu, Iulian Cozma, scotea basma curată Primăria vizavi de tăierea ilegală a copacilor de pe jumătate din strada Democrației, și restul copacilor au intrat pe mâinile înarmate cu drujbe ale tăietorilor.

P1070757

Copaci contra asfalt

Motivul tăierilor – prezentat atât verbal, riveranilor, de către muncitori, dar și oficial, prin gura comisarului de mediu menționat – este acela că proiectul de reabilitare a străzii ar fi „incomodat” de arbori.

În fapt, prin defrișare, nu se câștigă mai mult de 15-20 cm pe fiecare parte a străzii. Iar asta în dauna trotuarelor care, deja, vor avea la limita unui metru lățime, adică spațiu cât să treacă un om, al doilea trebuind să-i facă loc coborând pe carosabil.

P1070753

Evident, strada Democrației putea funcționa foarte bine, pe ambele sensuri, ca și până acum. Fiindcă va rămâne tot o biată stradă de cartier rezidențial, nicidecum vreun bulevard în schema de fluidizare a traficului anunțată cu surle și trâmbițe de traseistul Marius Stan. Dar de ce să faci bine când poți face mult rău și să nu-i dai satisfacție lui Eugen Grosu, de la Gospodărire Urbană? Acesta, membru de vază al Partidului Conservator – filiala Galați, este un protejat al lui Eugen Durbacă, poreclit Drujbacă, cel care s-a evidențiat drept cel mai mare dușman al spațiilor verzi din câți primari a avut Galațiul ever. Așadar, v-așteptați la altceva?

Mediul taie frunză la primari

Să nu credeți însă că distrugerea spațiului verde se petrece ALTCUMVA decât sub oblăduirea măsurilor indiferente sau complice ale șefilor din instituțiile de Mediu.

P1070755

Pentru cei care au puțină răbdare, să observăm ce spunea comisarul-șef Iulian Cozma pe 5 septembrie, când găsea scuze tăierilor ilegale ale Primăriei:

„Când au început demersurile de modernizare a străzii Democraţiei, nu exista Legea 88/2014, care completează Legea 24/2007 şi care introduce obligativitatea obţinerii avizului Agenţiei pentru Protecţia Mediului de către administraţiile publice locale pentru decizia de a tăia arbori. Această lege a apărut abia în luna iulie. Municipalitatea a obţinut în toamna anului trecut o decizie a etapei de încadrare, care ţine loc de aviz”.

Pentru necunoscători, legea 88 din acest an are doar trei articole mari și late: primul prevede că se pot totuși tăia arbori sănătoși de pe domeniul public, dar cu avizul instituțiilor de mediu, al doilea n-are nicio legătură cu speța de față, iar al treilea mărește cuantumurile amenzilor. Mai pe înțelesul tuturor, Primăria Galați era în ilegalitate și când a tăiat arbori înainte de legea 88, și acum. Atunci fiindcă era ilegal, acum fiindcă nu s-a obosit să obțină avize. „Decizia etapei de încadrare” despre care vorbește comisarul Cosma este probabil ceva ce ține de construcții și nu are nicio legătură cu avizarea tăierii unor copaci sănătoși fiindcă, până în iulie acest an, așa ceva era ILEGAL. Punct!

P1070751

Ce este de făcut

Nimic. Atâta timp cât pe Democrației se tăiau copaci în plină putere și niciunul dintre riverani nu ieșise măcar să vadă dacă există vreo aprobare, vreun aviz – ce să mai vorbim de chemat poliția și proteste – înseamnă că oamenii asta își doresc. Se numește aprobare tacită.

Iar dacă este să vorbim despre ONG-urile care se bat cu cărămida în piept pentru tot felul de cauze obscure, mai puțin pentru abuzurile la drumul mare, mai bine o lăsăm baltă. Nu merită nici 2% efort…

În ce ne privește, pe lângă faptul că rar ne poartă pașii prin zonă, cu atât mai puțin pentru a căuta răcoarea în zilele de arșiță, nu putem decât să încercăm un sentiment de deja-vu. În fond, până la sfârșitul mandatului, la cât se înghesuie cu munca în general, nu va reuși Stan să taie mai mulți copaci decât a tăiat Durbacă. Dar va tăia suficienți cât să irite profund și iremediabil opinia publică.

Dacă s-ar opri acum și ar deveni vreun ecologist, lui Marius Stan ar avea șanse să i se uite, treptat, mai c-o asfaltare, mai c-un parc, abuzurile drujbare. Așa, pe cât va insista în sfidarea legii și, mai ales, a opiniei publice, pe-atât de mică spre invizibilă îi va fi șansa unui nou mandat. Și nu doar lui însuși, ci oricărei alte tipologii de candidat provenit din spuma gloriei fără muncă și girat de moralitate și civism aproape inexistente. Deci, unul mai puțin. Ba poate chiar doi dacă la vremea socotelilor îl va trage după el și pe domnul Cozma Constantin Iulian, funcționarul public pe care îl plătim din banii noștri să ne demonstreze cât de verde legal este asfaltul negru…

Cât privește asigurările Agenției de Protecția Mediului, că

„terenurile afectate prin realizarea proiectului vor fi aduse la stadiul de funcţionalitate avut anterior, cu refacerea spaţiilor verzi”,

am avea doar un comentariu de făcut: da, da-aa! De ziua ta…

 

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Teii de pe Democrației au fost tăiați din răutate? - Made in Galaţi - 19 octombrie 2014

    […] CITEȘTE ȘI Măcel pe Democrației. Primarul Drujbacă lovește din nou! […]

Leave a Reply