MÂRȘAV ►Din dispoziția PARCHETULUI, la Galați se ASCUNDE CANCERUL fărădelegii din SPITALE

V-o spunem noi fiindcă suntem siguri că nimeni din zonă nu vă va spune. Poate doar după apariția acestui articol. Care nu este despre amenzi simbolice de 500 de lei pentru mobilier deteriorat, inadvertențe contabile sau probleme la hota de la bucătărie. Nu! Firma cu naș-fiu de general de securitate (Oprescu). Hexi Pharma, a avut zeci de contracte cu Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” din Galați. Iar Stafilococul auriu a supraviețuit și după aplicarea produselor Hexi, după cum relevă cel puțin 10 teste efectuate și ținute la secret.

În continuarea anchetei jurnalistice despre dezifenctanții diluați, Cătălin Tolontan și echipa sa devoalează un detaliu strigător la cer: procurorii secretizează un rezultat al unui control al ministrului Sănătății, iar dacă ies rău, se refac analizele ca să iasă bine.

unnamed-412Dar ce să ne mirăm că procurorul de caz din dosarul dezinfectanților (autosesizat la sesizarea presei…) a sunat la Ministerul Sănătății și a cerut să nu se mai facă nici o dată publică despre controale. În acest județ, chiar în Tecuciul de baștină al prețioasei șefe a liberalilor, un doctor își permite să dea afară din cabinet un copil nevinovat fiindcă nu i-a plăcut de părinții lui! Chiar dacă aceștia, prin birul asigurărilor de sănătate, îi plătesc acesteia până și apa cu care poate se mai spală uneori pe mâini în cabinet.

Gunoiul de sub preșul judiciar

Jurnaliștii Gazetei Sporturilor au aflat că, după conferința de presă de ieri prtezidată de Achimașul cel impotent, procurorul de caz a sunat la Ministerul Sănătății și a cerut să nu se mai facă nici o dată publică despre controale.

Întrebarea logică pe care și-au pus-o Tolontan și echipa este, evident, ce lege îi permite unui procuror să oprească accesul pacienților la o informație de sănătate publică, precum lista spitalelor unde s-au găsit probleme?

Fiindcă, așa cum au descoperit în urma unor informații și a unui dialog halucinant, spitalele sînt împinse de către procurori să facă totul pe la spatele pacienților. Precum Spitalul Pediatric ”Sf. Ioan” din Galați. Acesta a stopat pe ascuns două produse Hexi Pharma, dar abia în urma testelor provocate de scandalul declanșat în presă.

În rezumat, pe plan național s-au depistat 150 de rezultate cu probleme, dar în spitale care în acest moment nu sunt comunicate publicului.

„Nu putem spune, e o anchetă penală”,

susține ministrul Sănătății.

Dar Gazeta Sporturilor a aflat un astfel de județ: Galați!

hexi_pharma_800x318_37274500Iată mai jos un dialog halucinant purtat de jurnaliști cu un oficial din Ministerul Sănătății vizavi de rezultatele testelor și spitalele unde există reale pericole pentru noi și copiii noștri!

– De ce nu faceți, vă rugăm, publice datele?
– Nu putem, ne pare rău.

– De ce?
– Pentru că am primit o adresă de la Parchet în care ni se spune că aceste rezultate, precum și altele, sunt parte a anchetei penale?

– O secundă! De ce au procurorii acest drept, s-au făcut cumva testele la ordinul Parchetului, nu la ordinul ministrului Sănătății?!
– La ordinul ministrului Sănătății, evident. Dar avem acea adresă de la Parchet.

– Nu vă supărați, ce lege îi oferă procurorului puterea să secretizeze o chestiune de sănătate publică?
– Sincer, și eu cred că aveți dreptate. Dar așa a decis Parchetul. Ministrul a făcut mai mult decât e omenește posibil în acest caz, credeți-ne!

-Dar v-au cerut procurorii explicit să nu dați lista?
-După conferința de presă de miercuri, șeful corpului de control de la minister a fost sunat de procurorul de caz și i s-a spus să nu mai dea nici un fel de dată!

-Și vi se pare că asta poate fi decizia unui procuror de vreme ce vizează informarea publicului? Plus că spitalele sînt silite să acționeze pe furiș.
-V-am răspuns deja, îmi pare rău.

Pe scurt, ce spune sistemul parchetarilor din care fac parte și inexistenții de la DNA Galați, neputincioșii de la DIICOT Galați etc.? Să avem răbdare. 

La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție li se confirmă jurnaliștilor:

„Da, noi cercetăm dosarul dezinfectanților”. Și cu asta, basta.

La aceleași întrebări vizavi de secretizarea unui control al MS de către niște procurori treziți din adâncul somn al nepăsării, la indignarea că o informație de interes pentru pacienți e tratată de procurori drept secret de dosar penal și conform cărei legi au dreptul să facă așa ceva, Parchetul Suprem parează sec:

„Vă vom răspunde în scris”. Fără să precizeze și la ce Sfânt din calendar…

La Direcția de Sănătate Publică se contraface realitatea din spitale?

Spitalul de copii „Sf. Ioan” din Galați și încă un spital din același județ sunt două dintre unitățile medicale unde s-au găsit probleme, susțin surse ale Gazetei Sporturilor. Streptococul auriu a supraviețuit și după aplicarea produselor Hexi.

„Da, e adevărat. Însă, stați liniștiți că DSP-ul local s-a apucat deja să facă verificări cu propriile teste pentru că e posibil ca analizele să fie greșite”,

confirmă unul dintre spitale.

Cum adică să fie greșite?

„Cine știe, poate nu s-au spălat bine pe mâini”.

1d286ae5783f3e8b9900a1554bd1b73a_XLElocvent! Aceasta a fost tendința care a stat la baza controlului din teritoriu. Să iasă bine. Dacă ies rău, se refac analizele ca să iasă bine, să nu fie rău.

„Oamenii din spitale au acționat presați de sentimentul că vor ieși negativ în evidență. Totul s-a făcut în vinerea dinaintea Paștelui, într-un stil heirupist”

le-a spus jurnaliștilor chiar cineva care a participat la controlul din Galați.

În plus, spitalele s-au temut că procurorii vor veni să verifice contractele de achiziție acolo unde substanțele nu-și vor dovedi eficiența, explică administratori de sănătate publică din mai multe județe. ”Cinstit vorbind, și acesta a fost un motiv pentru care n-au avut nici un interes să fie remarcați cu un rezultat prost”, spun ei.

Dar la Galați s-a întîmplat. Sînt grupate mai multe rezultate în care dezinfectantul n-a făcut față streptococului auriu.

Cele două substanțe a căror eficacitate e pusă sub semnul întrebării prin mai multe dintre testele de la Galați se numesc Hexio-Scrub și Clorhexin A, acum redenumit Hexio A. Iar 10 teste au relevat probleme, în Galați și județele limitrofe

„Clorhexin are mai multe rezultate cu probleme. Nu doar de la Spitalul de copii, ci și de la al doilea spital”

a precizat o sursă din Galați.

„Dar e important ca oamenii să nu intre în panică, pentru că ambele dezinfectante, Hexio-Scrub și Clorhexin, au fost retrase în acest moment din spitalele respective. După ce vor veni și testele de la DSP vom vedea ce măsuri vom lua”

a mai spus sursa.

Cei de la Gazeta Sporturilor au descoperit că Spitalul de copii din Galați are 40 de contracte cu Hexi Pharma, niciunul prin licitație! Toate au fost acordate prin cumpărare directă. Blat, adică, pe banii și pe sănătatea sau chiar viața noastră.

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply