Nu scriem degeaba – Primăria mărește indicatoarele

Mai întâi în Presa Galați, apoi și în AdevărulMonitorul și Viața liberă, Primăria a anunțat că, la șapte luni de la montare, indicatoarele rutiere liliputane menite să  orienteze șoferii vor fi schimbate cu unele măcar legale. Anterior comunicatului oficial, purtătoarea de cuvânt a primarului, Emanuela Turcu, anunțase pe Facebook, în pagina Grupului Șoferilor din Galați despre această schimbare.

2Postarea a fost însă retrasă după ce Maria Măndița, de la Presa Galați, postase un link către articolul în care deplângea caznele șoferilor în a descifra minusculele inscripții, iar subsemnatul își exprimase convingerea că nimeni nu va fi tras la răspundere pentru banii cheltuiți aiurea pe indicatoarele inutilizabile. Cum unul din administratorii GDSG susține că nu ei au retras postarea, e clar că cine a postat inițial s-a rușinat apoi. Dar noi păstrăm un printscreen, pentru viața de după Primărie… :)

Cooperativa banu-n zadar

Mai precis, Primăria ne informează că a început înlocuirea indicatoarelor rutiere de informare din oraș, la fel cum ne informa și acum șapte luni. „Sunt înlocuite acele indicatoare cu scrisul mic, dificil de citit de la distanță, cu unele noi, pe care informațiile sunt tipărite cu litere vizibile de la depărtare. 30 de astfel de indicatoare vor fi înlocuite la nivelul municipiului Galați, lucrările fiind planificate să se încheie la sfârșitul săptămânii viitoare. Noile indicatoare vor fi montate, după consultarea Poliției Rutiere, în cele mai importante puncte de trafic din Galați, îndeosebi în apropiere celor 6 intrări/ieșiri în/din oraș și în marile intersecții. Lucrările de înlocuire a indicatoarelor rutiere de informare nu vor afecta circulația autovehiculelor”, se arată în comunicatul de presă.

Noile indicatoare rutiere din Noul Galaţi reprezintă încă o ţeapă trasă cetățenilor, după cum scriam aici. Dar sunt şi o dovadă că autorităţile mint cu neruşinare, inclusiv în declarațiile către presă, către cetățeni în fond. După ce au susținut că totul e în regulă și presa este cârcotașă, edilii au ajuns la părerea celor care îi criticau acum șapte luni.

Polițist de toată siguranța și încrederea

Faza cu consultarea Poliției Rutiere este fix o insultă la adresa inteligenței noastre, dar și a polițiștilor (atâta câtă e!). Fiindcă, fix acum șapte luni, când a fost întrebat despre indicatoarele minuscule, mai țineți minte ce a răspuns inspectorul Bogdan Carp, şeful Poliţiei Rutiere Galaţi?

1

Luați de-aici: “în ultimii doi ani, Poliţia Rutieră a notificat mereu Primăria pentru a monta astfel de indicatoare, pentru că în oraş erau maxim şapte astfel de panouri. Cu alte cuvinte, montarea noilor panouri nu a mai necesitat avizul Poliţiei Rutiere, considerându-se că indicatoarele au fost montate ca urmare a solicitărilor noastre”. Oare acum ce va mai spune?…

Un nou caz penal îngropat?

Pe de altă parte, să nu uităm un lucru. “Sfertuirea” inscripțiilor de pe indicatoare s-a făcut cu bună ştiinţă, începând din caietul de sarcini al licitației şi terminând cu recepţia lucrărilor. Chiar din etapa de clarificări, un ofertant a atras atenţia că nu se respectă standardele. Dar Primăria Galaţi a insistat cu seninătate: “las’ aşa, că ştim noi mai bine!”. Oficial, răspunsul a sunat așa: „ne menținem punctul de vedere potrivit căruia înălțimea literei va fi de 200 mm”.

Mai mult, în cadrul licitației s-au comandat 200 mp de panouri. Numai că, stabilind dimensiunile literei cum “a vrut muşchii lor”, oamenii primăriei nu doar au ignorat standardele SR 1848 -1, 2, 3 din 2011 actualmente în vigoare. Ci, dat fiind că panourile rezultate au aproximativ 130 x 110 cm (deci cam 1,5 mp) rezultă că la 45 de panouri ies doar vreo 67 mp. Deci o treime din ce s-a comandat și, evident, plătit. Restul până la 200 unde or fi oare? Oare, dacă primarul Marius Stan, omul său, Radu Dinu, care a condus comisia de licitație și alții de-ai lor ar primi doar o treime din salariu, ce-ar spune? Dar, fie și cu o treime din pedeapsa pentru cheltuirea frauduloasă a banului public, rău le-ar sta?…

Mizerie înpătrită sau chiar la pătrat?

Pentru comparație măcar ochiometrică, un panou conform standardului pentru indicatoare de orientare înaintea sensurilor giratorii are 2,6 x 2 m. Astfel de panouri LEGALE încă se mai găsesc la Inelul de Rocadă, de exemplu.

4

Practic, mizeria autorităților, girată de poliţia rutieră, e înpătrită! O dată fiindcă au comandat lucruri sub-standard cu bună-ştiinţă. A doua oară fiindcă şi-au bătut efectiv joc de banii cetăţenilor recepţionând cam O TREIME chiar şi faţă de ce se ceruse în caietul de sarcini. A treia mizerie este nonşalanţa cu care purtătorul de cuvânt al Primăriei a dat răspunsuri în doi peri sau false presei, adică opiniei publice în fond. Iar a patra va fi cea de acum, când, tot pe banii cetățenilor, se vor înlocui panourile de-abia plătite. Și asta fără ca cineva să plătească din buzunar, să fie sancționat în vreun fel sau măcar să-și dea demisia de onoare!

Primarul strigă „Bolșevicii!”

Firma care a montat panourile în bătaie de joc se numește Vesta Investment, din Otopeni, iar pe site-ul lor sunt ofertate panouri legale, precum cele vechi încă existente în Galaţi.

Vesta e firma cu indicatoarele turistice cu litere în relief, comandate de Ministerul Turismului sub Elena Udrea, pentru 840 de mii de euro. Fabrica Vesta funcţionează într-o hală a Penitenciarului Jilava, cu angajaţi din rândul deţinuţilor.
Tot Vesta, în 2006, în mandatul lui Videanu ca primar al Bucureștilor, a trasat 40 km de piste pentru biciclişti pentru 1,5  milioane de euro. În 2007, au beneficiat de o lege apărută peste noapte, acordându-li-se doar lor omologarea internaţională pentru triunghiuri reflectorizante obligatorii la autovehicule.

La numai două luni după referendumul din 2007 pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, Vesta, în asociere cu Dual Man SRL, a obţinut două contracte pentru semnalizarea zonelor de nord şi de sud ale Capitalei, pentru 1,52 mil. euro, apoi 7 contracte de „gestionarea şi întreţinerea semnalizării orizontale şi verticale” pentru alte 3,49 de milioane de euro, și, tot de la Videanu, alți 1,35 milioane de euro pentru indicatoare turistice.

Miroase a portocaliu…

În 2008, Vesta a primit 1,9 milioane de euro pentru balizele de plastic ale culoarului pentru maşinile şefilor de stat care au participat la Summit-ul NATO, plus alte 3,4 milioane de euro pentru diverse contracte, plus alte 22,5 milioane de euro în alt contract pe bani publici, într-o asociere cu Euroconstruct Trading 98 SRL, altă firmă recunoscută ca apropiată PDL. Patronul Vesta, Radu Ştefan Spirea, a figurat în 2007-2008 pe lista oficială a sponsorilor PD-ului, respectiv PDL-ului.

5

Asta ca să fie clar pentru toată lumea (dacă mai era nevoie după intervenția în favoarea blocului lui Cezar Preda din Francezi) de ce lui Marius Stan îi miroase a bolșevism la partidul care l-a făcut primar, respectiv PNL: fiindcă nu-l lasă să-i „servească” pe oamenii „de dreapta” ai președintelui. Dreapta aia care se învârtește măiastru și apoi se furișează dibaci, în buzunarul de la spate?…

Pe noi ne bucură un singur lucru și ne bucură tare. Că, indiferent de cât vor plăti (sau nu) Stan și ciracii săi pentru mânăriile făcute pe bani publici, nu scriem degeaba. În sensul că, fie și după șapte luni, șoferii vor avea pe străzile gălățene indicatoare decente și, mai ales, conforme cu legea. Și se dovedește astfel că nu poți să faci chiar orice sperând că nu se află sau lumea nu se pricepe. Și se mai dovedește că, în mandatul lui Stan, cetățenii au toate șansele să fie mințiți în față, la modul oficial. Deci e bine să stăm în gardă.

Cât despre sancționarea unor asemenea practici și autorilor lor, asta nu mai ține nici de presă, nici de site-uri de atitudine civică, precum al nostru. Asta ține aproape exclusiv de cetățeni…

, , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cu siguranța șvaițer, poliția vrea ca cetățenii să tacă și să meargă pe încredere | Alternativa - Jurnalism fără mogul - 26 ianuarie 2018

    […] Poliția condusă de Carp nu a impus Primăriei instalarea vreunui semafor, n-a impus vreun prag limitator de viteză, n-a reușit îndepărtarea mașinilor parcate sub „Oprirea interzisă” înaintea trecerilor de pietoni. Și nici măcar nu a reușit să observe că indicatoarele montate pe vremea lui Stan erau la sfertul dimensiunii di…. […]

Leave a Reply