O parcare pentru domnii edili, vă rog!

8 septembrie 2014

Administrație, ANTIteza, ANTItudinea

Primarul autointitulat al „Noului Galați” a eșuat lamentabil în debutul restructurării urbane promise. După ce a demolat frenetic garaje, uneori și la limita legii, nu a reușit să pună în loc decât lucrări interminabile, făcute sucit, cu scuza unor proiecte moștenite de la fostul primar degeaba.

Vă arătam în articolul trecut greșelile impardonabile făcute de municipalitate în refacerea zonei dintre biserica Sf. Ana, școlile 17 și 29, liceul economic și grădinițele „Codruța” și „Motanul încălțat”. Astăzi vă prezentăm atât o propunere de regularizare a traficului în zonă, dar și una civico-electorală pentru eventualitatea în careactuala administrație nu va reuși să-și depășească limitele actuale.

P1070634

O soluție cu „revoluție”

Constructiv, dacă ne întrebați pe noi, refacerea zonei trebuia să includă doar o buclă rutieră mare, care să vină printre Motanul încălțat și Școala 17, apoi spre dreapta, către biserică, apoi stănga, prin fața lui dar nu prin apropierea sa ci prin mijlocul parcării. Apoi din nou stânga către U-uri, prin fața lor, pe după Școala 29 stânga și înapoi, spre nord-est, către parcarea din spatele cazinoului Lisboa. Totul într-un sens unic fluent, revolutiv, pe cât posibil pe două rânduri, fără ambuteiaje, fără căi de acces auto prin fața grădinițelor, Școlii 29 și nici chiar a liceului.

Central, o parcare bine organizată și cu ieșiri prin trei -patru locuri, marcată și prevăzută cu alveole dedicate, orientate către fiecare din cele cinci instituții educaționale și cea de cult. Eventual și cu un acces prin fața bisericii, tot pe sens unic, cu trotuarul mai lat pe partea grădiniței dar și cu trotuar pe partea bisericii, unde vine atâta lume la ceremonii religioase.

Scuze puerile, specifice zonei

S-a ajuns aici pentru că, aparent, edilii au dat în mintea copiilor din zonă. Cheltuie sute de mii de euro doar pentru a „cârpi” haosul existent cu unul proaspăt asfaltat și  vopsit, scuzându-se cu un proiect de acum două mandate. Fani din galeria propagandistică a fostului fotbalist ajuns edil-șef susțin ritos că este vorba de o hotărâre a Consiliului Local ce trebuia respectată pentru a nu se intra în penal. Dar uite că, din 2008 încoace, de când se pretinde că ar ființa proiectul și hotărârea aferente, n-a mai nimeni luat la întrebări despre punerea sa în practică! Mai mult, la fel cum au votat prima oară, consilierii puteau fi evident convocați să mai voteze odată, în noile condiții create de demolarea garajelor, nu? Bineînțeles, cineva trebuia să aibă inițiativa unei hotărâri de CL și inițiator trebuia să fie, în mod evident, primarul…

Citește și CUM SE CONSTRUIEȘTE NOUL GALAȚI DIN PROIECTE RECICLATE

Inconvenientele traficului în zonă, reclamate ani de-a rândul de cetățeni, constau în lipsa facilităților pietonale și haosul intruziv al traficului rutier. Or, fix pe acestea actuala investiție nu le va rezolva! Deci proiectul nu e bun! Atunci, la ce-l mai punem în operă? Doar pentru a se asigura cashflow-ul unor firme de construcții?

FataLicEc

Pe de altă parte, dacă proiectele fostei/-lor administrații ar fi într-atât de intangibile, la ce a mai candidat ilustrul fundaș ajuns manager de club campion? Doar ca să ducă la îndeplinire proiectele celor huliți înaintea sa? În logica asta, mai bine îl chemăm pe ante-dormitor să primărească în continuare. Se mai poate pune chiar întrebarea dacă nu cumva vechile proiecte devin INTANGIBILE în lipsa unora noi, pe care nu are cine să le gândească. Și atunci se scot vechiturile de prin sertare fiindcă firmele trebuie să „mănânce și gura lor ceva”, fie și de pe urma unor planuri expirate, rămase prin sertare…

La prima vedere, în asemenea condiții, cineva ar putea crede că Noul Galați nu este altceva decât perpetuarea investițiilor din proiectele celui vechi și prost. „Bă, voi sunteți nebuni?”, ar putea cineva să-i ia la rost pe edili.

Cu mintea-n tunel și ochii-n soare

Evident, nu. Nebunii suntem noi! Fiindcă acceptăm să ni se întâmple așa ceva! Cât timp cetățenii din zonă, dar și părinții copiiilor care frecventează acele școli nu se unesc în a cere socoteală municipalității pentru vizibilele nereguli de proiectare, nu se va rezolva nimic. Își vor bate joc efectiv, în continuare, de taxele și impozitele plătite cu greu, cu renunțări de foarte mulți dintre contribuabili.

Așa cum s-a putut comanda un studiu de fezabilitate de ZECE milioane de euro pentru un tunel iluzoriu, a cărui construcție dar și întreținere vor fi imposibil de finanțat de la bugetul local,
Așa cum se pot cheltui bani cu nemiluita pe proiecte cu iarbă între șinele de tramvai, copaci pe blocuri și alți cai verzi pe pereții Primăriei,
Așa cum se pot arunca sume faraonice pe paranghelii plus alte butaforii și pasarele în zone care deja au treceri de pietoni și semaforizare „cu tradiție”,
s-ar fi putut comanda și un proiect nou, fără deficiențe flagrante, pentru liniștea și siguranța unor școli și grădinițe unde sunt educați copiii noștri, nu ai dușmanilor!

Este absolut clar că Primăria, mai precis cei care se „îngrijesc” de contractele de infrastructură, adiționalele la acestea, suplimentările de plăți, soarta firmelor „de încredere” etc., nu au urmărit altceva decât cum să dea drumul mai repede la lucrări și cum să fie valoarea acestora cât mai ridicată. Nici bine nu se terminase școala iar acolo se săpa, decoperta, stropindu-se cu noroi copii și părinți deopotrivă. Acum se lucrează o zi da, trei ba, cu minim de muncitori, unul sapă alene, restul se odihnesc cu simț de răspundere.

Nu schimbați doar omul, ci și modelul!

Și totuși este bine că se întâmplă așa, că s-a recunoscut pe față cum ne-ncurcă proiectele vechiului primar. Și nu doar acestea, dar poate anexele, dedicațiile, scadențele lor etc. Este bine că, dintr-o inițiativă de care Marius Stan s-a ocupat personal, s-a bătut cu BCA-ul în piept și a ridicat-o la rang de mare realizare a Noului Galați (demolarea garajelor și înlocuirea lor cu spații verzi și locuri de joacă), va rezulta această bulibășeală.

Pot vedea și oamenii, suficient de clar și de departe de următoarele alegeri locale, cum dă chix un primar umflat cu pompa propagandei și apărat cu surle și trâmbițe cel puțin cointeresate. Pentru că nu doar Marius Stan personal trebuie trimis să se odihnească într-o parcare definitiv, ci, în general, toate acele personaje asemeni lui, „născute” din spuma gloriei fără prea multă muncă, dar cu oportunisme, competență girată de alți nevolnici, care mai apoi s-au și dezis de el.

Marius Stan este doar exponentul vizibil. Îndărătul său sunt viceprimari complici, consilieri care votează cu ochii-nchiși, directorași care cred că vor avea veșnic funcțiile, funcționari care se mulțumesc cu puțin dar des și au uitat să stea drept, plus mincinoșii de serviciu care și-ar vinde și pixul din mână pentru câțiva lei și-o titulatură. Iar cei mai de blamat sunt colegii de partid au acceptat să-i facă de râs și să-i mai și renege un astfel de primar.

Așadar, pe viitor, gălățenii vor trebui să deschidă foarte bine ochii. Un anumit model de politicieni se perpetuează în administrația publică locală prin nebăgarea lor de seamă și, pentru binele comun, ar trebui tras pe dreapta, eventual într-o parcare fără ieșiri, cât mai curând.

, , , , , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Noul Galați cu proiecte din vechi? - Made in Galaţi - 9 septembrie 2014

    […] Citește și PRIMARUL AR TREBUI DEPUS ÎNTR-O PARCARE […]

  2. Marius Stan - moț pe propriu-i mandat - Made in Galaţi - 15 septembrie 2014

    […] Citește și O PARCARE PENTRU DOMNII EDILI, VĂ ROG! […]

Leave a Reply