Modul în care Primăria, sub directa îndrumare a lui Marius Stan, reface zona garajelor demolate din Micro 19 dă măsura incontestabilă a actualei administrații. Cu un spațiu generos la dispoziție, cu posibilități de reconfigurare aproape de la 0 a traficului în zonă, Primăria propune o altă soluție chinuită ce va impune, probabil, peste ani, o nouă refacere.
După cum observa și Viața liberă, primarul se prevalează de un proiect vechi și prost sau cel puțin gândit pentru alte interese pentru a pune în operă încă o amenajare deficitară a spațiului, încă o cârpeală marca „Made in Galati”, plătită însă cu bani grei.
Investiții Caracal-gen
După strada Frunzei – un exemplu gen Caracal pentru se pot arunca milioane de euro pe o stradă fără trotuare, dar cu piste de biciclete – primarul și echipa sa ne arată că nu sunt absolut deloc deranjați de absurdul situației. Ei insistă în a aproba și plăti, din banii noștri, evident, lucrări care s-ar putea să facă mai mult rău, care vor trebui peste ani refăcute, modificate sau completate, tot pe banii contribuabililor sau ai copiiilor acestora – câți or mai avea nesăbuința să rămână în Galați și să le plătească taxe și impozite acestor competenți.
Directorul pentru Infrastructură şi Lucrări Publice din cadrul Primăriei Galaţi, Radu Dinu, a informat presa că, deși este vorba de o restructurare a zonei, nu vor fi trotuare peste tot. Nici pe partea bisericii Sf. Ana, dar nici prin fața grădiniței Motanul Încălțat nu se vor transforma locurile virane în trotuare. Practic, vor fi doar alei pentru circulația auto, ca și cum ar fi vorba de o zonă de tranzit între depozite de marfă.
Oficial, explicația constă în scuza că „proiectul este moştenit de primarul Marius Stan de la fostul edil, Dumitru Nicolae, şi el fusese gândit doar ca să uşureze accesul la cele 144 de garaje” recent demolate.
Mai mult, în fața Liceului Economic și vizavi de acesta, s-au tăiat copaci maturi dar și pomi în plină creștere deși spațiul dintre aceștia permitea construcția unei străzi cu două benzi, după cum se poate vedea în imaginile de mai jos. În schimb, după defrișarea evident neautorizată, s-a făcut o alee îngustă, cât să încapă doar un singur autovehicul. Numai bună pentru blocaje și nervi în caz că o mașină se strică, se împotmolește sau pur și simplu pe șoferul acesteia îl apucă parcatu-n drum.
Este inutilă discutarea soluției alese, cu facilitarea traficului auto chiar prin poarta Școlii 29 sau a Liceului Economic. Este inutil să ne întrebăm dacă nu era suficientă o parcare generoasă, bine organizată, pe locul garajelor, care, eventual, să pretindă comozilor să mai facă doi pași până la instituțiile de învățământ. Este inutil să dezbatem oportunitatea unei invitații la intratul cu mașina până în clasă.
Citește și PRIMARUL AR TREBUI DEPUS ÎNTR-O PARCARE
Este clar că străzile trebuie să ducă la parcări în zona școlilor, nu la ușa acestora. Cu cât te apropii de o zonă frecventată de copii, cu atât crește pericolul de accidentare. Evident, modernizăm ca să ameliorăm, nu ca să crească și mai mult pericolele. Doar că, personal, avem serioase certitudini că nu este nimeni responsabil cu gânditul în Primărie.
Moștenirile includ și sume cu dedicații?
Străduța caricaturală dintre grădinița Codruța și Școala 17 este un alt exemplu de ipocrizie avară. Probabil ca să încaseze cât mai muți bani pe lucrări, nu a fost dusă până la capăt străduța deja existentă între Motanul încălțat și Școala 17. În ciuda faptului că aceasta este mai lată și mai trebuia construită doar pe un sfert din lungime. În plus, mai are și spații de parcare pe porțiunea de lângă grădiniță…
În schimb, pentru costisitoare lucrări de canalizare și consolidare a fundației, s-a făcut această uliță cu borduri, o plăcere de ambuteiaj dacă se oprește o mașină pe ea… Practic, pentru un gang cu borduri s-a stricat vechea alee liniștită cu tot cu spațiul verde din capătul dinspre C. Conachi.
Mai mult, în partea din Conachi, s-a dat dovadă de prostie sau rea-intenție edilitară în stare pură. Dintr-o grădină și un spațiu viran unde parcau 3-4 mașini, s-a făcut o parcare de 3-4 mașini plus un spațiu viran. Ca la noi, la nimeni! Doar în Noul Galați să mai găsești așa ceva…
Proiecte de pe vremea semnăturii pe capotă n-au rămas?
Motivele invocate de edili pentru restructurarea făcută în bătaie de joc sunt absolut lipsite de logică, dar și de bun-simț față de contribuabili.
Să invoci un proiect vechi și inadecvat dar inatacabil ca scuză pentru ceea ce clamezi peste tot ca fiind Noul Galați este cel puțin rizibil. Mai degrabă este de presupus că atât doar s-a putut concepe sau, și mai rău, atât s-a vrut… Mâine vom prezenta și noi o soluție, poate nu cea mai bună, dar cu siguranță în deplin acord cu standardele traiului la oraș, cu trotuare inclusiv.
Până atunci, lansăm o invitație edililor la a-și prezenta noua viziune: în afară de cele de pe vremea lui Dumitru Nicolae, niște proiecte rămase de la Eugen Durbacă n-aveți cumva?…
3 septembrie 2014 at 10:46
De la Durbacă au mai rămas câteva borduri de granit neprăduite … Nu se ocupă nimeni?