Pe caniculă, unele trenuri s-ar putea să meargă cu spatele!…

31 iulie 2013

ANTItudinea

Conform ultimelor ştiri, pe Mediafax de exemplu, CFR a redus drastic viteza unora dintre trenuri, din cauza caniculei. Prin aplicarea acestei măsuri obligatorii în perioadele caniculare, după cum susţine compania, se vor înregistra întârzieri la destinaţie, în medie, de numai 15 – 20 de minute/tren, funcţie de traseul trenului. Întârzieri mai mari, de până la 50-60 de minute/tren, se vor înregistra doar la trenurile de lung parcurs care tranzitează mai multe judeţe afectate de temperaturile ridicate. Judeţele se află pe raza tuturor celor opt regionale de cale ferată: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi, Constanţa.

tren

După cum aflăm de pe Wikipedia, viteza medie a trenurilor conform rapoartelor CFR din 2004 era de 35 km/h pentru trenurile Regio, 75 km/h pentru trenurile InterRegio şi 87 km/h pentru trenurile InterCity, incluzând şi opririle. Şi ce motive am avea să credem că, de-atunci, aceste cifre s-au îmbunătăţit semnificativ?

Mai mult, cel puţin la trenurile Regios, reducerile de viteză anunţate depăşesc cu prea mult viteza medie statistică. În asemenea condiţii, întârzierile preconizate de CFR par a fi doar nişte glumiţe ieftine. Poate că doar în imediata vecinătate a destinaţiei trenurile vor parcurge distanţa din preajma staţiei până la peron cu întârzierile anunţate. În staţiile de plecare s-ar putea să fie chiar mai rău! În sensul că, dacă nu căscaţi ochii în ce vă urcaţi, s-ar putea să vă treziţi că trenul merge cu spatele. Valoarea vitezei dând cu minus, vectorul de deplasare are rezultantă negativă!…

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply