Politica ciolanului servit la fileu

M-am abținut ceva timp de la aceste rânduri, în special cât s-au aflat protagonistele meciurilor Fed Cup la noi în oraș. Ar fi fost cel puțin un gest de proaste maniere să se trezească într-o dimineață comparate pe prima pagină cu o pereche de porci la proțap.

Dar acum, că tot am rămas doar noi între noi, să ne reamintim o replică dată la cel mai înalt nivel de la care se poate întrevedea o grosime incredibilă a șoricului responsabilității politico-administrative. La discuțiile din Consiliul Local, Viceprimarul Florin Popa i-a cerut primarului Marius Stan să-și asume contractul de asociere dintre municipiul Galaţi şi Federaţia Română de Tenis vizavi de cheltuielile efectuate cu ocazia meciurilor de la Patinoar.

VicePopaPentru 392.000 de lei și eventuale suplimentări, Popa a pretins, inclusiv în numele celorlalți consilieri locali, ca Marius Stan să-și asume „responsabilităţile pe care controalele care vin le stabilesc în sarcina Consiliului Local”.

Foarte ciudat cum a răzbit, dintr-odată, teama de controale în aleșii noștri. O fi fost plecat viceprimarul Popa din oraș și de pe planetă când s-au făcut și alte cheltuieli greu de justificat dar de aceeași anvergură? Or fi fost în transă toți consilierii amuțiți dindărătul vicelui, într-o unanimă aprobare tacită colectivă și complice, când se dădeau 100.000 de euro pe o butaforie reprezentând impresionante clădiri istorice, dar „demolată” de prima rafală de vânt mai serioasă?

butaforie-01Iar la cei 100.000 de euro de mai sus, să mai amintim o sumă cel puțin la fel de mare pentru un Ro-velion 2014-2015 cu doar vreo… sută de spectatori. Dar și cheltuirea a 100.000 de lei pentru patru porci sacrificați la Crăciunul Inimilor (pline de colesterol…). Preț de fazani,  dacă mă întrebați pe mine. Fiindcă la vreo 100 de lei kilul de carne, cât ar rezolta în urma unui control mai amănunți al slinoasei pomeni populiste din fața Sălii Sporturilor, zici că porcăriile la caserolă de plastic și tacâmuri de unică folosință au fost servite în sala candelabrelor de la Marriot, nu pe betonul crăpat din dosul pubelelor de la McDonald`s …

P1080264

Lui Florin Popa îi miroase a populism concurent

Măcar, la Patinoarul polivalent, de 400.000 de lei, ne-am delectat la cu opt tenismene de înaltă clasă! Adică, la un calcul sumar, ca la piață, două la suta de mii de lei.

Dar cum v-ar suna o comparație între „gazelele” cu rachete și porcii hăcuiți ostentativ în fața Sălii Sporturilor, domnilor viceprimar și consilieri? Dincolo de comparații aproape grobiene la care ne-ar putea duce cu gândul subita grijă a viceprimarului pentru banul public, leit-motivul ăsta cu suta (de mii, de lei, de euro) este, în fapt, esența păguboaselor practici ale administrației locale. Unde merge mia, merge și suta – nu-i așa, domnilor aleși?

Adică, după atâtea cheltuieli cărora abia le mai ține șirul presa, darămite Camera de Conturi, chiar vreți să credem că de banii noștri vă roade grija? Cum să dai în plâns pentru nici 100.000 de euro cheltuite pe un eveniment sportiv de talie internațională când un parc industrial de tot râsul curcilor locale înghite mai mult de-atât, lună de lună, de 10 ani încoace, producând doar garduri frumos vopsite și goale pe dinăuntru?

MilogEu cred că fix „porcăria” de Crăciun, de pe platoul Sălii Sporturilor, i-a ațâțat simțurile vicelui Popa, nicidecum nu s-a-ncurcat el în ițele filéului (!) de la patinoar. Se simte în aer mirosul de ciolan anticipat și este posibil să fi început „campionatul” intern de desemnare a candidatului alianței de stânga. Așa încât, cei care zi de zi își taie pe sub masă hălci din avuția orașului aruncă acum unii-ntr-alții cu ciozvârte bune doar de prostit fraierii cu mațele goale și se acuză reciproc și ipocrit de populism. Când, ce să vezi!, acesta li se scurge jenant, pe obraji groși ca șoricul, de fiecare când deschid gura plină de promisiuni expirate și exasperant de goale.

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply