Pomana porcilor cu scutirea elevilor și studenților…

Sincer, nu prea îngrămădesc să vorbesc despre sport fiindcă noi nu prea avem așa ceva. Cel puțin nu la noi în oraș. Sport eu consider a fi acela care duce la însănătoşirea maselor, inclusiv a mentalităţii acestora. Cum face, de exemplu, o mână de fată cu o rachetă în mână, pe banii ei şi mai ales pe propria-i determinare. Și cum nu fac puzderie de fotbaliști cu salarii amețitoare în jurul cărora roiesc tot felul de golănisme, vicii, scandaluri, patroni penali etc.

Arena în care se bat mai mult finanțele între ele – ca în liga lui Mitică şi federaţia lui Blatterică – o pot considera cel mult o formă de entertainment, o transpunere în contemporaneitate a vechilor gladiatori. Şi cam atât.

Nu m-aș fi apucat să vorbesc despre costul abonamentelor la Oțelul dacă nu-mi sărea în ochi faptul că au greșit flagrant la matematică. Dar și matematica precară este scuzabilă, însă nepăsarea față de proprii suporteri nu.

DeszapOtelul2

La deszăpezire, înainte…

Dar să începem cu un mic amănunt, aparent nesemnificativ, dar elocvent cred eu, observat anul trecut.

Când a dat prima zăpadă, pe 5 decembrie, cei de la Oțelul s-au buicurat tare că suporterii le-au deszăpezit stadionul.

„Antrenorul principal Tibor Selymeș le mulțumește, în numele Clubului Oțelul Galați, tuturor suporterilor care au dat o mână de ajutor la deszăpezirea Stadionului Oțelul înaintea meciului cu ASA Tg. Mureș, din etapa a XVII-a a Ligii I  :) ”

Bine, s-au bucurat așa de tare încât au pierdut meciul…

DeszapOtelul1

La pomană, tot noi

Când a venit vorba de sacrificat nu-ș’ ce Ghiță, organizând pomana porcului cu două săptămâni înainte de Crăciun (cică e-o tradiție asta), cei de la Oțelul mi se pare că au uitat de suporterii care, cu cinci zile mai devreme, le deszăpeziseră stadionul ca să aibă unde lua bătaie de la ASA Tg. Mureș.

PomanaPorc4

Spun că au uitat fiindcă așa spune și presa care s-a grăbit să consemneze victoria fotbaliștilor contra bietului porc.

„Cei de la Oţelul – jucători, conducerea tehnică şi executivă, personalul administrativ – s-au adunat miercuri la prânz, în curtea stadionului, la pomana porcului” – Viața liberă

„FC Oţelul Galaţi a respectat tradiţia şi l-a sacrificat miercuri pe godacul Ghiţă, invitând jucătorii, antrenorii şi colaboratorii clubului la pomana porcului” – România TV

dar și comunicatul de pe Facebook al clubului însuși

„FC Oțelul Galați a respectat tradiția și l-a sacrificat pe Ghiță miercuri, 10 decembrie 2014, invitând jucătorii, antrenorii și colaboratorii Clubului la pomana porcului.”

PomanaPorc2

Mă rog, poate n-am citit eu toată presa. Deși, dacă aveau și suporteri „lopătari” prezenți, mă îndoiesc că cei de la Oțelul nu făceau un titlu de glorie din asta, în lipsa altor titluri mai recente…

Dar puteți compara și voi pozele de mai sus, de la rânit zăpada și de la sacrificat râmătorul și, ca în cărțile de colorat pentru copii, găsiți asemănările și deosebirile dintre imagini.

La student party s-a-mpărțit pomana…

Dincolo de bâlbâiala cu prețul abonamentelor vizavi de cât ar costa biletele luate individual per fiecare meci, n-am putut să nu observ o chestie care ține efectiv de atitudine. Fiindcă aritmetica precară este scuzabilă. Disprețul față de spectatori însă nu.

Studiați cu atenție precizările de pe contul de Facebook al Oțelului (că pagina web nu mai este actualizată de anul trecut, cică din motive de costuri (!) – cred că nu i-au dat ultimul salariu ăluia de le-a făcut-o și a plecat cu „cheile” digitale ale domeniului www.otelul-galati.ro) . Veți afla de pe Facebook că reducerea pentru elevi și studenți este de numai 10%. Asta în condițiile în care prețurile au crescut față de sezonul trecut când, culmea!, și reducerea era de 30%. Asta ca să vă faceți o idee cât sunt de interesați așa-zisele glorii roș-alb-albastre de promovarea sportului în rândul tinerilor, nu mai vorbim de tinerii cu studii… 

Am căutat și eu o echipă mai de talia campioanei gălățene aflată cu brio pe ultimele locuri în clasament. Am dat peste Universitatea Cluj, un club de medie, inclusiv în clasament. Găsiți aici un stadion virtual (în realitate e al doilea stadion al țării, după Arena Națională) pe care puteți vedea prețurile la abonamente pentru returul acestui campionat.

cluj_arena_01

Vedeți cât costă pe naveta spațială de mai sus abonamentele la „Student Party”, adică partea cu studenți pentru anglofonii de gârlă. Mai mult, inclusiv biletele la meciuri sunt reduse cu 50% la Cluj, de exemplu la cealaltă echipă, CFR.

Acuma,  deh! Fotbalul e un joc de domni jucat de porci, parafrazându-l pe Oscar Wilde… Însă la Cluj se vede grija pentru generațiile viitoare de suporteri. În unele părți, cel mult pomana porcilor…

(Foto: contul de Facebook al FC Oțelul Galați, mai puțin stadionul care pare a fi din altă ligă)

, , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

One Response to “Pomana porcilor cu scutirea elevilor și studenților…”

  1. Johnescu Says:

    Arena din Cluj a devenit profitabila la 5 ani de la ridicare. Cum? Management iscusit, modern. Petreceri private in parcarea subterana, concerte pe arena, nunti in diferite sali. La un moment puteai inchiria terenul de joc plus vestiare pt 2 ore la vreo 500 de euro. Orice sursa de bani a fost binevenita.
    Oamenii au vrut sa faca bani si au facut. In timp ce in Galati lumea asteapta ajutorul statului in orice.

    Reply

Leave a Reply