Câte un premier pentru fiecare credul

8 noiembrie 2014

ANTIpatia, ANTItudinea, Editorial, Politic

Bine că l-a anunțat Ponta pe Tăriceanu ca potențial prim-ministru, dar în cadrul unei liste cu posibile alte alternative. Dacă ieșea și spunea scurt „așa cum am stabilit, domnul Tăriceanu va fi opțiune mea de premier”, aveam o problemă.

Ne-am fi putut amăgi că poate merită răbdat cinci ani un „impostore” în post la Cotroceni. Măcar şi pentru un dram de papion rămas din premierul celei mai faste guvernări pentru buzunarul cetăţeanului din ultimii 24 de ani. Doar că n-a fost să fie așa, simplu și direct, ca o soluție a unui candidat ce-și respectă cuvântul dat. A fost lăsată ca-n tren, cu mai multe vagoane după locomotiva Ponta cu abureli. În incertitudinea listei cu nume de premieri posibili, știm sigur cine NU va fi nominalizat.

Premieri verzi pe pereți

Ponta a înșirat posibilii premieri la fel cum a cules susținerile de la candidații ieșiți din cursă.

Are băiatul glumeț care a inventat „zero televiziunea”, Dănuț Senzaționescu, 4%? Dă-le-ncoace! Cine mai crede astăzi în povești cu spiriduși, zâne și ciocoi care își împrumută televiziunea gratis, noapte de noapte, să plângă haiducii călare pe Bentley de mila poporului ahtiat după găleți, ligheane și alte tomberoane?

Are 3% Tribunul odelor în metru ditirambic? Dă-le și pe alea! Că la ce damfuri penale emană trandafirii pesediști, ce mai contează niște parfum de pârțuri cu spume la gură?

Pe aceeași logică, VV Ponta și-a desemnat și succesorii. Pentru „disciplină fiscal-bugetară” – „prim-ministru tehnocrat în persoana primului-guvernator (al BNR, n.n.), a domnului Florin Georgescu”. Contra „pericolelor de securitate strategică” și pentru „garanții privind continuarea dezvoltării democratice” (!) – George Maior.

Nume vehiculate pe lista „scursă” către oficina manipulării de partid au fost Mircea Geoană, Liviu Dragnea și Mugur Isărescu. Un nume pentru liniștirea pesediștilor tradiționaliști, molcomi, gen Iliescu și pensionarii, care încă mai cred în diplomația și talentul de negociator al (prea)plecatului la Vântu. Alt nume, pentru liniștirea baronilor și coalizarea grupurilor de interese din PSD, în special cele penale, cu dosare mai mici sau mai grele la DNA. Încă un nume pentru cei care vor, dom’le, un om integru, competent, nepartinic, nepărtinitor, care scoate țara din criză – concepte ce devin biete bla-bla-uri în asociere cu un partid croit pe structuri de gașcă sau, în cel mai bun caz, de grupuri organizate pe care unii le mai alintă pompos și grupuri de interese. Probabil că guvernatorul Isărescu le-a dat cu flit și atunci e bun și vicele, că nu degeaba l-au pus, la momentul oportun, în coasta lui.

Un premier pentru linișt(ir)ea noastră sau a lui?…

Și totuși, între numele strecurate, există și cele pe care însuși Victor Ponta le-ar agrea. Fiindcă dincolo de „jos comunismul” – curățenie pe care, dealtfel, nu prea putem spune că n-am făcut-o, chit că mai mult împinși de la spate – aia cu „jos securismul” am cam uitat-o de tot. N-a mai strigat-o nimeni, iar figurile marilor disidenți și foști deținuți politici s-au scurs spălate în uitare. CNSAS-ul și dosarele de colaboratori au devenit niște hârtii luate de vânt când s-au deschis ușile răsfirării feseniștilor prin diverse pedeuri, apereuri, pesedeuri, pedesereuri etc.

Iată cum amestecul de servicii cu politică și serviciul contra serviciu pentru reciprocul beneficiu au devenit „principii” de guvernare într-o țară „fără prințipuri, carevasăzică nu le are”. Numele de gradat vehiculat pe listă este, așadar, doar fața umană a celui preferat de-adevăratelea. Și, evident, cu mult mai mulți generali, dar și forță mediatică în spate. Cu mult mai mulți îndatorați dar și șantajabili, remunerați dar și contribuabili de bună voie, dornici să nu devină indezirabili…

sebastian-ghita

Prin urmare, că tot am vorbit de principii, cel al excluderii credem că ar fi cel mai de folos în deducerea numelui viitorului premier agreat de Ponta. Vrea cineva disciplină economico-financiară și controale când este el însuși la butoane? Vrea cineva să fie una-două judecat de adunarea bătrânilor și „integrilor”? Vrea cineva să stea sluj la baroni? Vrea cineva să rămână „cinstit și sărac”?

Dar să-i controleze pe toți ceilalți, să le știe și cea mai mică mișcare vrea cineva?

Noi credem că fix după principii se va ghida Ponta când își va alege premierul. Da, da!… Cu atât mai mult după „principiile care au stat la baza USL”, cum îşi argumentează Ponta alegerea. Deci, domnule Tăriceanu, bazați-vă pe cuvântul și mai ales principiile lui Ponta! Fix în aceeași măsură în care USL trăiește, ba mai și merge și vorbește…

 

 

 

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply