Primar, agent publicitar

P1050914

Lume puțină la cros(s)ul organizat cu implicarea Primăriei și a întâiului fotbalist al urbei. Spun asta pentru că, în pofida celor peste „o mie de gălățeni”, „participare fără precedent”, consemnați de unele relatări post-eveniment, n-am văzut mai mult de două-trei sute de copii și tineri adunați la start, pe fiecare din categoriile băieți sau fete, inclusiv vreo douăzeci de țuțeri de-ai primarului Marius Stan, deghizați în sportivi high-hip peste siluetele low-bottom cu „marsupiile” din dotare.

Mobilizare generală

P1050949Pentru cei atenți la mulțumirile înlănțuite nesfărșit la sosire de limbile dulco-măiastre ale animatorilor-prezentatori, misterul a fost dezlegat. Un cârd de instituții plătite din bani publici – Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Primăria, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, Inspectoratul Școlar al Județului Galați, Facultatea de Educație Fizică a Universității „Dunărea de Jos” („cărora le mulțumim că v-au adus aici…” – organizatoare, la microfon!) – dimpreună cu nu știu ce ONG al cărui nume îmi scapă, Liga Studenților din UDJ și niște cluburi sportive locale, plus o mulțime de parteneri media (noroc de ei, să mai umfle audiența) au reușit să adune la start cele două plutoane de băieți și fete, majoritatea sub vârsta majoratului.

Deci, dacă vreun răutăcios antiStan s-a gândit că toată mulțimea aceea venise numai din considerent de proStan, poate sta liniștit: mulți fuseseră aduși „cu școala”, ca pe vremurile când evolua primarul pe gazon…

Iar toată această unire de forțe, în cuget, simțiri și acțiune s-a făcut pentru ca pe numerele de concurs să apară glorioși doar cei șase sponsori ai evenimentului? …fiindcă onor instituțiile hrănite din bani publici și cluburile/ONG-urile care râvnesc la stipendii nu-s în stare să pună mână de la mână de niște cupe, diplome, premii care oricum sunt simbolice și ceva organizare cu baloane, fond sonor și un podium?

Publicitate pe spatele funcției

P1050915Însuși primarul s-a dovedit un foarte bun agent publicitar, evadând rapid, înainte de decernarea premiilor, în luxoasa sa limuzină inscripționată cu logourile unui cunoscut dealer local multi-marcă. Asta în ciuda celor care tot încearcă să-l avanseze ca, vezi-doamne, nu-ș’ ce promotor al vreunui fabricant auto de renume mondial când, de fapt, imaginea fotbalistului e vândută chiar foarte local, la nivel interjudețean…

Și atunci am realizat de ce crossul nu a fost organizat pe Faleză, fie și cea superioară, cum ar fi fost normal. De ce a trebuit oprită circulația pe un bulevard vital al traficului gălățean. De ce au fost chinuiți plătitorii de taxe și impozite pe tot felul de străduțe reparate în dorul lelii sau deloc de către firmele, și acelea de casă, ale Noului Galați.

În primul rând, fiindcă în atari condiții, pentru a restricționa traficul major de pe Coșbuc, se justifica atâta pază. Atâtea mașini de jandarmi și echipaje de bodyguarzi, de ziceai că toată lumea venise să-l huiduie pe primar și să-l ia la țintă cu adidași transpirați, nu să-l „alerge” admirativ. Pe de altă parte, nu se mai putea realiza promovarea iluștrilor sponsori, majoritatea rezidenți în mall. Deci nu mai puteau fi încălțați și îmbrăcați bieții copii veniți să gâdile orgoliul bunicului campion la șușe și paranghelii…

Asta fiindcă primarul Noului Galați pare a fi un fotbalist perpetuu angajat la vreun club privat, nu într-o funcție publică! El își vede de contractele sale de reprezentare – a unor firme, dar și a intereselor opuse marii mase a alegătorilor săi – iar noi rămânem cu aceleași ruine și mizerii din vechiul Galați și în noul…

Noul Galați caută promoteri adevărați

Pe ideea de mai sus, orașul ar putea avea un viitor strălucit, mult mai avantajos în plan publicitar. Votându-l pe Ronaldo ori Ronaldinho  sau altul asemenea pentru scaunul de primar. Numai să accepte! Că de lăsat gropile în paragină, copacii și spațiul verde pe mâna lui Grosu iar gunoaiele și maidanezii „grup” pe străzi în grija lui Pucheanu o pot face și ei, la fel de bine. La ce city-manager, viceprimari, consilieri și șefi de servicii avem în Primărie, nici nu s-ar cunoaște vreo diferență față de cum e acum.

Dar vă dați seama ce contracte publicitare pot atrage niște fotbaliști de talia vedetelor sud-americane, câte poze cu fete machiate, rujate și vopsite asortat la outfit pot face și ce limuzine sau bolizi pot afișa la evenimente?

Iar când o pronunța un primar gen David Beckham „Faleza Dunării cu șandramale”, „Grădina Publică cu maidanezi” sau „clădirile de patrimoniu fără acoperiș de pe Domnească”, să vedeți ce puhoaie de turiști va trimite la Galați de prin colțurile de lume prin care va da interviuri și se va fâțâi ca ales al gălățenilor! Cel puțin tot atâția turiști câți au adus galele de cafteală transmise din neîntreținutul patinoar transformat în sală polivalentă, la ore de audiență obscură, în țările fostului CAER și ale Asiei mijlocii – Kazahstan, Kîrgîstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și alte… -stan.

A, și câștigul cetățenilor din asta? Ei… s-o lăsăm așa, cum a căzut…

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply