Protestele încep să aibă „față” nu doar pe Facebook. Cine sunt „Galațiul nu te vrea”

La protestul din 7 februarie, doar câțiva gălățeni s-au adunat în fața Primăriei, cu făraşe, mături şi revendicări la adresa primarului. Aproape că simţeai o jenă, de la presă fiind, să îi întrebi pe iniţiatori cine sunt şi cum le-a venit ideea protestului, la cât de penibil de mic era numărul celor adunaţi.

La următoarea  manifestare contra primarului, chiar dacă numărul celor adunaţi era considerabil, cel puţin egal cu al spectatorilor pe care Marius Stan a reuşit să-i degere la Ro-velionul 2014-2015, figurile liderilor nu au fost deloc unele potrivite. Apartenenţă de partid – mai rău, cu responsabilităţi directe în administrarea oraşului cel puţin în mandatul 2008-2012. Că doar n-o fi PMP răsărit din spuma mării, ci a PDL-ului.

pmp-demo

Pe 7 martie, în faţa Prefecturii, nu doar obiectivele s-au înmulțit și nuanțat, dar și inițiatorii din cadrul societății civile au  căpătat consistență. Opoziția vizavi de primar s-a lărgit la întreg factorul politic iar liderii și-au evidențiat vocile.

Campionul ratărilor – reprezentativ pentru politicienii gălăţeni

Obiectivul unic al demiterii primarului Marius Stan s-a transformat într-un oprobiu la adresa majorității politicienilor importanți ai orașului. Pe pagina de Fecbook „Galațiul nu te mai vrea”, ținta demersului „vizează derapajele și ineficiența tuturor actorilor politici locali trecuți și prezenți”. Pe lângă „revitalizarea societății civile din orașul nostru”, se dorește conectarea Galațiului la infrastructura rutieră națională, consolidarea Falezei și găsirea de soluții pentru aducerea la standarde civilizate a serviciilor publice.

Ca lider, cel puţin în ceea ce priveşte comunicarea cu presa, s-a remarcat Ciprian Ciocan, 28 de ani, absolvent în 2009 al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. Ulterior a luat şi licența în Istoria Artelor. A fost jurnalist la alfanews.ro și autor al blogului Poiana lui Ciocan, actualmente PR la un ONG de mediu, Institutul verde.  Este gălățean, lucrează în București dar revine în orașul de la Dunăre cel puțin o dată pe lună.

CiprianCiocan

Între cei din jurul său, mai puţin vocal dar la fel de asumat, Sergiu Gabriel Onofrei, 35 de ani,  este mecanic în secția Turnare Continuă a ArcelorMittal, pasionat de ciclism și istoria tramvaielor. Vede comunitatea gălățeană în special prin prisma infrastructurii rutiere, a transportului în comun și împătășește multe dintre pasiunile celor pasionați de Vechiul Galați.

Onofrei Sergiu Gabriel

Ni s-a părut importantă această fixare în context a protestului, inclusiv prin prisma identităţii liderilor. Parcă prea multe iniţiative critice la adresa administraţiei locale se pierd în anonimatul unor grupuri cu lideri „sfioşi” sau, mai rău, se vădesc simple opoziţii de partid sub masca unor asocieri civile.

Oricum succesul mişcării „Galaţiul nu te mai vrea” depinde de aderenţa unei mase critice de cetăţeni. Poate tocmai de aceea ar fi bine să ştim de la ce dar şi de la CINE pornim. În videoul de mai jos, Ciprian Ciocan spune clar şi răspicat cum a pornit, ce doreşte şi ce paşi imediaţi va urma iniţiativa sa.

https://www.youtube.com/watch?v=DduMqq2XSiI

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply