Radio ZU, așa NU!

29 iulie 2014

ANTItudinea, Concert, Festival, Muzica

„Cele mai tari hituri ale verii, cei mai în vogă artişti, dar şi cei mai haioşi şi populari prezentatori”.

Asta ne promiteau zecile de afișe care au împânzit orașul în ultima săptămână. Așadar, la ora anunțată pe afiș, subsemnata s-a înființat acolo ca să se minuneze de cei mai în vogă artiști, la unison cu publicul format din adolescenți înarmați cu tradiționalele PET-uri de bere și oameni atrași întâmplator de zgomot, care s-au apropiat să caște gura. Mare greșeală, vă zic! Ceea ce organizatorii au omis să spună este că lălăiala generală de acolo erau într-adevăr hituri ale verii, dar poate ale verii anilor 2000. Cei mai în vogă artiști au venit cu CD-urile pregătite și au mimat cântatul așa cum se cuvine. Sau măcar asta ar fi trebuit să facă…

Citește și MUZICĂ MIXATĂ CU FINUL LUI PINALITI ȘI COPACI TĂIAȚI

P1070296

Când credeam că nu există ceva mai rău decât playback-ul, în mod hilar, Matteo a dat un mare Ratteo, uitând că scopul lui pe scena aia era să lase impresia că a venit să cânte, și nu să facă pe animatorul. Publicul lui nu are decât să-mi sară în cap, ultragiat de cele citite. Însă nu e normal ca un artist care se consideră versat în ale muzicii (a se citi că se bagă în seamă în orice melodie cu maxim 3-4 versuri, conceptul de featuring fiind foarte vag pentru cântăreții autohtoni), să vină în fața publicului cu o melodie care rulează de pe un CD, iar el să își scuipe printre dinți cele 2 vorbe care îi aparțin, plimbându-se în rest pe scenă printre dansatori, oftând din când în când în microfon câte un „yeah!” sau „a-ha!”. Oameni buni, tipul ăsta ia între 1000 și 1500 de euro doar pentru a vă spune ce public minunat  șmecher sunteți voi și să vă țină de vorbă cât timp DJ-ul lui caută în playlist următoarea melodie și așteaptă semnalul să apese butonul de Play. Mă îndoiesc că cei veniți la concert au venit să o audă pe Oana Radu cântând de pe CD, remix-uri cu Michael Jackson sau muzică dată în heavy rotation la radio acum 3 ani.

Citește și TOALETE ECOLOGICE PENTRU VEDETE

Ar putea să ia și el exemplu de la Andreea Bălan. Fata a înțeles foarte bine că publicul ei actual este prea tânăr să-și amintească de vremurile când debuta ea pe piața muzicală. Așa că întâi a scos la naftalină tentativele muzicale de acum 7 ani, de când se chinuia să-și refacă cariera puternic zdruncinată de orgoliile părinților care nu s-au mai înțeles la bani și au rupt trupa Andre. Pentru că puștimea a fost vizibil încântată (deși ceva îmi spune ăsta a fost efectul costumelor sumare de pe scenă), ea a supralicitat și a făcut exact ce făcea cel mai bine și acum 14 ani: playback penibil pe hituri ca „Liberă la mare”. Ca să-și justifice totuși onorariul, organizatorii i-au strecurat între melodii și câteva momente de dans în care Petrișor (un tip fabricat 100% de Media PRO) făcea eforturi vizibile să nu gonească publicul avid de hituri tari.

P1070306Discotecă-n drum cu public la-nălțime

Morar a dat iar cu Buzduganu-n baltă

Păi bine, „și ce-ai mai căutat acolo?”, mă veți întreba. Ei bine, am cedat curiozității de a vedea cu proprii ochi cât de departe pot merge cele două staruri ale Radio ZU cu discriminarea și comentariile homofobe. Amendați în repetate rânduri pentru limbaj licențios și discriminare,  Morar și Buzdugan și-au dat iar în petic, presupunând cu repulsie maximă cum doi tipi din public care stăteau unul pe umerii celuilalt ar fi fost gay. Comentariile homofobe care i-au țintit pe cei doi au fost urmate de glume deloc subtile despre „ochi maro” și nu numai, ei mizând puternic pe cartea sexualității. Băieți, să înțelegem că ăsta e nivelul vostru? Sau că n-ați apucat să citiți Cațavencii de săptămâna trecută? Sau cumva n-ați avut suficient timp să culegeți glume de pe bloguri?

Trecând peste prestația celor mai „haioși și populari prezentatori” (deși CNCD ar trebui să aibă un cuvânt de zis), atmosfera de circ ambulant s-a văzut și în organizarea gândită parcă cu picioarele. Și mai departe, cu liniuță de la capăt, să priceapă și afonii:

  • Evenimentul a fost promovat pe rețelele de socializare indicând drept loc de desfășurare „Faleza superioară – La Elice”. De fapt, scena a fost amplasată mai degrabă aproape de Parc Viva, din motive de Gropzilla ce amenință să se extindă la elice. În plus, a fost mai avantajos pentru micii comercianți care n-au trebuit să mai suporte concurența făcută de localurile și standurile din preajma Elicei, astfel că și-au instalat confortabil tot calabalâcul pe unde au putut, fără să se mai îngrijoreze că prețurile sau condițiile de igienă (groaznice, de altfel) ar putea alunga spectatorii de ocazie.
  • Poliția Locală s-a plimbat fără niciun rost, ignorând cu desăvârșire publicul degrabă consumator de alcool în spații publice. Luați la întrebări, ei au raportat încântați că în general a fost liniște, fără incidente și că ei n-au văzut în niciun caz pe cineva consumând alcool (nici măcar micul grupuleț de 5-7 adolescenți care împărțeau ca frații un bidon de bere, la nici 20 de metri in spatele lor), dar că vor fi vigilenți…
  • De teamă că publicul nu va fi suficient de numeros cât să gâdile mandria organizatorilor și a artiștilor, s-a recurs la o tactică veche de când lumea: blocăm ambele trotuare și ambele sensuri de mers cu mașini, camioane, scule, garduri de protecție, iar cei aflați în zonă nu vor avea încotro decât să se întoarcă pe unde au venit sau, și mai bine, să se înghesuie în spațiul și așa îngust. Ori să rămână pe acolo fie de curiozitate, fie forțați de împrejurări…

10576972_820602411283493_8749094132046551116_nTricou cu burtă și o fixație pe ceva mai strâmt…

Foto: Facebook, Răzvan Vasilescu

Doar o cracă să-ți mai tai

Bonus: Dacă nu avem suficient loc, mai tăiem niște copaci, că doar s-or reface ei în câțiva ani, spre deosebire de Nicole Cherry, Matteo, Alex Velea; ei s-ar putea să dispară din peisajul muzical până la anul.

Drept concluzie, îl vom cita pe acest mare clasic al muzicii românești, Matteo: „Galați, ești numărul 1!”. Numărul 1 la șomaj, credulitate și lipsă de civilizație în curând, aș mai adăuga eu.

P1070299Simultan, la Brăila, se desfășura un festival de muzică populară…

10548086_797044186994717_3365931359477403566_o

 …la Galați, zburdau niște zburătoare…

, , , , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. GALERIE FOTO: Cum s-au împăcat Zilele Prieteniei cu gălățenii | Made in Galaţi - 12 august 2014

    […] deosebire de spectacolul jenant la care am asistat la Music Mix Evo, cei care au cântat pe aici zilele astea au luat pulsul mulțimii și au oferit exact ceea ce […]

Leave a Reply