La Galaţi se înregistrează un adevărat record european, poate chiar mondial. Un poliţist de frontieră a fost prins pentru a patra oară traficând ţigări. Şi, după cum reiese din comunicatele oficiale, acesta este încă nu doar nearestat, ci şi angajat ca agent la Serviciului Poliției de Frontieră Galați.
Poliţist penal în concediu paternal
Daniel Necula (33 ani), angajat al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, a fost oprit pe 22 noiembrie 2011 în timp ce conducea un BMW al cărui portbagaj adăpostea 5.200 de pachete de ţigări Plugaru. Conform comunicatului IPJ Galaţi, pentru a scăpa de control, poliţistul în rol de traficant a demarat în trombă, nu înainte ca unul dintre cei care îl controlaseră să se prindă de geamul maşinii. Încercând să scape, şoferul i-a pus mâna în gât agentului şi l-a târât cu maşina circa 50 de metri.
Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, preciza că „În urma probatoriului administrat, suspectul a fost reţinut pe bază de ordonanţă pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, urmând să fie prezentat instanţei cu popunere de arestare preventivă. Cercetările sunt continuate de ofiţerii Serviciului de Investigare Fraude pentru stabilirea întregii lui activităţi infracţionale, dar şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj”.
Ştirea a făcut înconjurul ţării, fiind preluată de cel puţin două ziare naţionale. În Adevărul, şefii lui Necula chiar au promis măsuri: „Conducerea inspectoratului (IJPF Galaţi, n.n.) nu tolerează astfel de comportamente. Cei implicaţi în astfel de fapte neconforme cu statutul de poliţist vor fi sancţionaţi drastic, iar măsurile vor merge până a destituirea din funcţia publică deţinută„. Vom vedea mai jos…
De reţinut că cei de la Viaţa liberă au relatat pe larg incidentul, ei notând şi faptul că „marfa” era ambalată ermetic, sugerând faptul că a trecut graniţa direct peste apa Prutului, iar Daniel Necula se afla în concediu de creşterea copilului din august 2010, deci de un an şi câteva luni înainte de comiterea faptei.
Traficanţi cu repetiţie
La a doua prindere în flagrant a lui Daniel Necula, se pare că autorităţilor le-a fost şi ruşine să mai dea un comunicat. Toate referirile în presă apar târziu, abia cu ocazia celei de a treia prinderi în flagrant. Astfel, pe 18 octombrie 2012, „Daniel Necula şi Lică Iulian Ungureanu, agenţi de poliţie în cadrul Serviciului Poliţiei de Frontieră Galaţi, au fost prinşi în flagrant delict în timp ce introduceau în ţară importante cantităţi de ţigări, ocazie cu care, în autoturismul inculpatului Daniel Necula , au fost descoperite cantitatea de 22.000 de pachete de ţigări şi suma de 40.000 lei. Procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 16 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Brăila şi Galaţi, la imobile aparţinând membrilor grupării, circumstanţe în care a fost descoperită şi ridicată cantitatea de aproximativ 40.000 pachete de ţigarete mărcile M.T., Plugarul şi Ashima” informa DIICOT Galaţi, conform Viaţa liberă, dar şi Obiectivului din Brăila.
În Viaţa liberă apare informaţia că „Daniel Necula a mai fost prins cu aproximativ 8.000 de pachete de ţigări de contrabandă anul acesta (2012, n.n.), în luna aprilie”. Aceeaşi precizare apare însă şi în Presa Galaţi, Monitorul de Galaţi, dar şi în România liberă.
Procurorii de tip nou, cu biblii pe capote, n-au reușit să convingă instanţa să-l „ascundă” pe poliţistul-traficant. Judecătorul Alexandru Cortojan nu a preschimbat reţinerea de 24 de ore într-un mandat de 29 de zile Aşa încât, rămas în libertate, Daniel Necula a continuat să facă ceea ce, prin indulgenţa sa, sistemul pare că-l încurajează să facă.
Cine dă liber la contrabandă?
Cu siguranţă, sistemul. Fiindcă Daniel Necula a fost, cel puţin până la ultima prindere în flagrant, cea de-a patra (!), evident liber ca păsările cerului.
La flagrantul de pe 30 iulie 2013, adică acum două zile, a fost vorba de 46.700 de pachete de ţigări, conform Vieţii libere, în timp ce Presa Galaţi, citând Compartimentul de Relaţii Publice al IPJ Galaţi, susţine că au fost ridicate aproape 110.000 de ţigarete. Nu prea bate cu standardul de 20 de țigări per pachet…
Evident, toate acuzele se vor îndrepta către judecătorii care, sesizaţi în vederea arestării traficantului în uniformă, au decis că merită să rămână liber. Pe de altă parte, ne putem întreba şi de ce nu reuşesc procurorii să ajungă la dezbaterea pe fond a infracţiunilor dacă dosarul este atât de blindat cu flagranturi şi vechi de aproape doi ani de zile. Nu mai vorbim de incapacitatea de a obţine măcar o reţinere pe 29 de zile, în condiţiile în care şi stâna fraţilor Popov, ciobanii-penali de pe malul Brateşului, conform VL şi PG, apare în traseul contrabandei…
Dar foarte interesantă este atitudinea Poliţiei de Frontieră, chiar aceea la care activează Daniel Necula, vizavi de angajaţii care încalcă legea: „vor fi suspendaţi din funcţie în cazul în care vor fi arestaţi preventiv. Dacă instanţa de judecată va decide că sunt vinovaţi se vor lua măsuri drastice la adresa lor”, după cum declara Ion Irimia, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi.
Iată deci câte unităţi de măsură foloseşte legislaţia în România. Încercaţi să vă amintiţi măcar un caz de profesor, doctor, asistentă, judecător, avocat, funcţionar de la ghişeu, arbitru de fotbal sau portar de spital care să fi fost prin în flagrant de patru ori şi să fie încă liber, darămite în sistem…
Contrabanda va merge du(b)ioasă, mai departe
Şi avem toate motivele să pariem pe asta.
După cum se poate observa mai sus, în niciun caz nu se pune problema DESTITUIRII. Mai mult, după cum declara acelaşi Ion Irimia cu ocazia unei judecări a propunerii de arestare după flagrantul din octombrie 2012, suspendarea din funcţie va fi destul de dificilă în cazul lui Daniel Necula, acesta fiind în concediu de creştere copil. Deci, în octombrie 2012, la peste doi ani după august 2010, acesta era încă în concediu paternal, în care poate că s-o mai afla şi acum.
În fond, nu e el „tatăl” traficanţilor în uniformă din zona gălăţeană a frontierei? Căci Daniel Necula nu e singurul grănicer care-şi rotunjeşte veniturile în acest mod. Ca el mai sunt îngrijorător de mulţi colegi ai săi care, aşa cum arăta Adevărul, deţin bunuri sau credite cu valoare între 10 şi aproape 100 de mii de euro. Prin urmare, cât timp nicio schimbare de pomină nu s-a petrecut la conducerea serviciului local al Poliţiei de Frontieră, traficul de ţigări are toate şansele să rămână o a doua natură a angajaţilor acestuia.
Aşadar, cum scriam aici, cu asemenea „câini de pază” la frontiere, intrarea României în Schengen ar putea să se petreacă destul de târziu, poate chiar peste milenii.
Trackbacks/Pingbacks
[…] transbordate peste graniță în două drumuri, alături de alți doi „tovarăși”. Doar că el mai fusese prins de cel puțin încă patru ori cu aceleași îndeletniciri, în 2011, 2012 (de două ori) și 2013. Ciudat a fost că între 2013 […]