Simţind cum li se-ntoarce iarna în case, gălăţenii i-au scris lui Santa Klaus!

FED CUP ,  ROMANIA- SPANIAFoto: prosport.ro

Primarul Marius Stan, consilierii locali, judeţeni şi, în general, autorităţile locale au devenit astăzi, poate pentru prima oară în mod vizibil, inutile. Cel puţin în ochii propriilor cetăţeni. Aceştia au renunţat să le mai ceară ceva şi s-au adresat mai sus, la centru, ca în vremurile demult apuse.

Membrii ONG-ului „Galaţi, oraşul meu” au ales această cale, toţi ca unul, semnând la unison în calitate de „om total apolitic care nu ar fi apelat în veci la o astfel de solutie dacă nu ar fi considerat-o ultima”.

Noul Galaţi retrogradat

În postura gălăţeanului responsabil, îngrijorat de soarta oraşului său, membrii ONG-ului amintit se declară

„locuitor al… orașului (teoretic numit „oraș”) Galați, un …oraș care, din cauza unei deficitare conduceri, se duce pe apa sâmbetei. De fapt, a „se duce pe apa sâmbetei” este așa, numai un fel de a spune, întrucât apa este un lux pe care noi, gălățenii, nu ni-l putem permite. Exact ca în cazul unei glume proaste, începând cu data de 1 Aprilie 2015, orele 00:00 (cu o precizie demnă de un ceas elvețian), în Galați a dispărut apa caldă, căldura și în anumite cartiere, printre care și zona în care locuiesc, numită zonă de centru, inclusiv apa rece. Probabil că vor exista în curând în Galați zone de carantină pe care de voie, de nevoie, le va ocoli toată lumea de acum încolo din cauza unui posibil focar de infecție. Vase nespălate, mâini nespălate, dușuri ioc, sistemele de epurare a dejecțiilor înfundate, iată ce înseamnă să trăiești în Galați în ultima perioadă. N-am să mă leg de faptul că nu există locuri de muncă, cinematografe în oraș sau alte lucruri demne de o lume civilizată, de vreme ce momentan lipsesc condițiile minime unui trai decent.”

Primar în funcţie reclamat la un fost primar de succes

Şi nu doar Marius Stan este pârât neamţului-primar model.

„Conducătorii acestui oraș au ajuns deja la stadiul în care nu le mai este teamă de nimeni și de nimic, mergând până la un astfel de grad de intimidare încât scenele ne amintesc de cele ale unui film cu și despre apocalipsă în care nimeni nu mai ține cont de responsabilități și consecințe întrucât oricum mâine lumea va dispărea. Exact așa reacționează cei din conducerea Galațiului – ca și cum nu mai au nimic de pierdut. Nu știu dacă mâine lumea într-adevăr va dispărea, însă dacă lucrul ăsta are să se întâmple, ultima mea dorință înainte de ziua Z este să fac un duș și să pot trage apa la baie pentru ultima oară. Îmi cer scuze anticipat pentru detaliile explicite pe care vi le-am împărtășit, însă este cruda realitate în care mii de gălățeni se scaldă… în lipsă de apă.”

Iohannis, mai tare ca DNA-ul

„Tot ce vă rog, în numele tuturor gălățenilor care trec prin așa ceva, este să investigați și dumneavoastră problema pentru a-i trage la răspundere pe cei ce au adus Galațiul în situația aceasta”

îi mai scrie personajul civic-colectiv sibianului care a strâns cam tot atâtea procente din voturi precum Marius Stan, dar la nivel de ţară. Practic, adresarea către preşedinte „ca unică soluţie” atestă nu doar situaţi-limită în care a ajuns Galaţiul în ochii locuitorilor săi. Ci denotă şi o totală lipsă de încredere în corpurile teritoriale ale autorităţilor naţionale puse să vegheze la bunul mers al lucrurilor pe plan local, Prefectura – ca organism al Guvernului în teritoriu, DNA-ul teritorial, poliţia ş.a.m.d.

Prin urmare, s-ar putea ca ideea cu tunelul avansată în mod obsesiv de primar şi susţinută de mulţi aleşi sau numiţi din administraţia locală să aibă la bază considerente cât se poate de pragmatice. Când s-o lăsa cu un iureş de la centru, venit să vadă cum a ajuns Galaţiul să fie jefuit de proprii conductori mai rău ca Detroitul, un tunel de fugă ar putea fi singura soluţie de salvare pentru unii…

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply