Socializarea în civil cu societatea civilă

6 septembrie 2013

ANTIpatia, ANTItudinea

Ca să nu mai alunece pe toboganul sondajelor, portocaliii încearcă o haină nouă peste tricourile mai făţiş sau mai discret marinăresc-dungate. Însă, oricât de meseriaş croită, haina nu poate întotdeauna ascunde poama.

Pantofara cu toc

Elena Udrea

foto: www.evz.ro

Înainte de capitalismul de cumetrie şi clasa de mijloc la limita subzistenţei, în socialismul de ghetou, ajungeau la schi oameni de toate categoriile. Mulţi însoţiţi de mama şi tata, deveniţi bunica şi bunicul, care contribuiseră la banii strânşi pentru Dacie. Utili în parvenirea mic-burghezului proletar, meritau luaţi şi în concediu, căci şi acolo puteau fi de folos. De exemplu, să ţină rând la teleschi sau telescaun cât timp progeniturile emancipate şi nepoţeii făceau o coborâre de pârtie. Invidioşi pe „sacoşele” lăsate în faţă dar şi enervaţi că trebuia să le ferim bombeurile de canturile  schiurilor, îi poreclisem „pantofari”.

De „pantofari” mi-am amintit văzând-o pe Elena Udrea descinsă direct în mijlocul schiorilor de la Voineasa ce protestatu contra stopării investiţiei. Veţi spune că am ceva cu femeia, c-o purta ea toată vara pantofi cu toc de 15, dar iarna tot dă o fugă la schi. Măcar aşa, „de fiţe”. S-o fi ducând, nu zic, dar e clar că nu are nicio treabă cu pârtiile de vreme ce le-a construit pe versanţi sudici. Şi, dacă n-o putem bănui de apartenenţă la grupul purtătorilor de clăpari, ce motive am avea s-o credem solidară cu cel al cetăţenilor fără Jimmy Choo în picioare?

Mascatul fără miros

Paleologu

foto: www.enational.ro

Cât timp a fost ministrul culturii, Theodor Paleologu nu a fost mut pe problema Roşiei Montane! Chiar a declarat că Roşia Montană va avea în el un apărător împotriva proiectului de exploatare.  Pe de altă parte, nu a demisionat din PD-L şi nu s-a alăturat protestului public. Şi-a tras o mască pe figură să nu-i mai duhnească partidul şi faptele tovarăşilor săi, să nu-i mai pută cianurile de la RMGC şi scuipaţii străzii revoltate să nu-i sară-n ochi. Acum însă, după ce inclusiv problema Roşiei Montane i-a măturat partidul de la butoane, Paleologu jr. dă dovadă de multă aplecare către chestiune.

A ieşit în două rânduri între protestatrii din Bucureşti. Dar şi acum părea că poartă o mască pe figură. Aceea a preocupării pentru cetăţeanul de rând şi acţiunile civice. Descins şi destins în mijlocul protestatarilor, s-a închis însă brusc în carapacea iritării când a fost întrebat despre protectorul partidului său, Traian Băsescu, care sprijină făţiş RMGC. I-a fugit toată destinderea de pe faţă, mai iute ca o prinţesă daneză când vede un pedigree de mici dimensiuni…

Stăpânul (z)gărzilor

foto: www.libertatea.ro

foto: www.libertatea.ro

Vechea gardă a PDL-ului se descurcă în furăciuni şi nepăsare fără să aibă nevoie de modele. Ba dau şi lecţii. Dar cum nu e loc pentru toţi la furat, noua gardă a rămas să ţină spatele, inclusiv prin amăgirea electoratului. Văzând însă Stăpânul Gărzilor prestaţia neconvingătoare în  socializarea cu poporul,  a apucat el însuşi de zgărzile căţeilor din partid zdrăngănindu-le cu putere încotro bate vântul sondajelor.

Şi a punctat pe problema lui cuţu-cuţu de maidan cu o tărie de ziceai că-i sare la beregată lui Varan. Fostul Primar General, actual primenitor de generali, a combătut în direct şi cu poze pe facebook  Să vadă şi căţeii cum se face el frate cu săracul până trece puntea către inima electoratului. Doar că, după ani de nepăsare la vocea societăţii civile, tânguielile de acum au falsitatea unei lacrimi pe obrazul lui Robocop. O încercare de socializare cu societatea civilă ce trădează perfidia deghizării în civili.

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply