Statul poliţienesc instituie statul în stat, jandarmeresc

15 decembrie 2013

ANTItudinea, General, Politic

S-a dărâmat un gard lăsând să se vadă perfidia de a te da ecologist ca să treci puntea spre Palatul Victoria, de a miza pe civili până ajungi să dispui de cei în uniformă, de a poza antibăsist coabitând pesedist…

Citeste mai mult: pe Blogurile Adevărul

O spun de la bun-început: Victor Ponta mi s-a părut mereu a fi genul de frustrat. Frustrat fiindcă înfățișarea sa purie și dibăcia combativă comparabilă cu a unui iepuraș l-au împins mereu către protectori. Ce-ar fi fost el în TSD dacă nu l-ar fi pus Năstase președinte? Sau ce-ar fi fost între seniorii partidului dacă nu era ginerele lui Ilie Sîrbu? Sau al câtelea era acum la butoane fără sprijinul lui Crin Antonescu?

TSD - DISCOTECA

foto: napocanews.ro

Frustrările răbufnesc adesea din micul Titulescu, dându-i ghes să arate cât de  Victoraș-şmecheraș poate fi el. Şmecheraș în sensul că poate să cadă mereu în picioare, să iasă în câștig chiar şi când cei care l-au ajutat pierd.

Iar ciudățenia carierei sale –  de la simplu procuror la mâna dreaptă a celui mai controversat prim-ministru, de la nimeni în TSD la șefia celui mai mare partid al României, de la Victoraș la domnul prim-ministru Ponta – poate fi un indiciu al cadavrelor principiale peste care probabil că a călcat. Însă, pentru cine are nevoie de confirmări, înăbușirea protestelor de la Pungești și mai ales argumentarea acesteia nu mai lasă loc de dubii.

Protestatarii văzuţi de sus în jos

Cu toate abuzurile reclamate de societatea civilă, conform Mediafax, Victoraș a aprobat pe 2 decembrie intervenția jandarmilor:

“Cred că România poate fi o țară democratică și puternică dacă toți respectăm legile și dacă nu acceptăm – și nu vom accepta – ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea.”

Atunci când pentru susținerea doctorului Arafat, împotriva puterii portocalii și implicit pentru susținerea opoziției, în care se afla și domnul Ponta, ieșeau în stradă doar câteva mii sau sute sau doar o singură persoană, precum acea mămică de tripleți din Aiud, Victoraș nu spunea la fel. Ci se legitima ca protestatar.

Întrebat, în ianuarie 2012, despre protestele ce tocmai se desfășurau, declara mândru pentru NewsIn: “Am fost și în 1989 și în 1990 în Piața Universității, alături de mama mea, de sora mea. Ele au fost și acum acolo. Eu, din cauza funcției mele, iată că am avut ceva de pierdut și n-am putut să vin. Și regret foarte tare”. Oare?

Chiar și după ce jandarmii au îngenuncheat civilii, la propriu dar şi cu zeci de dosare penale deschise protestatarilor de la Pungești, autoritățile statului condus de Victoraş au ținut să se asigure că mai dau o lovitură celor căzuți. Au trimis Sănătatea Publică și Garda de Mediu să închidă definitiv tabăra, pe motive de igienă. Că n-au protestatarii toalete ecologice și locuri standard amenajate pentru depozitarea deșeurilor. Ca și cum jandarmii, detașați cu sutele în zonă timp de  zile întregi, ar avea…

Pe cine păzește statul din banii cetățenilor

Pungesti

Grup de jandarmi exersând o nouă horă moldovenească, Bătuta de la Pungeşti. Foto: mikiduta.ro

Apropo, chiar și chestia asta cu păzitul unei firme private de către jandarmi e o insultă la adresa bunului-simț în cheltuirea banului public. ArcelorMittal, la Galați, cheltuiește de ani de zile sute de mii de euro lunar pentru a-și asigura paza gărilor industriale, depozitelor, haldei de zgură și perimetrului de producție în sine. Iar situația în zonă nu e nicidecum una liniștită, multe dintre intervenţiile paznicilor contra hoților de fier vechi, cocs și alte materiale soldându-se cu spitalizări și dosare penale de vătămare corporală, adesea gravă, furturile și distrugerile fiind la ordinea zilei.

În acest context, când la Institutul Aspen a spus “Nu mi-am închipuit că, la un moment dat, cineva o să rupă gardurile companiilor americane în România, dar, sigur, democrația are o mulțime de fețe”, Ponta a trecut sub tăcere mai multe amănunte.

Unul ar fi acela că nu doar companiilor americane li se rup gardurile în România. Franco-belgiano-germano-indienii de la ArcelorMittal ar putea confirma. Lor li se dărâmă gardul direct, cu încărcătorul frontal, și li se desfac vagoanele cu cocs din mers. Și cu siguranță nu sunt singura firmă străină jefuită sistematic pe teritoriu românesc…

Garduri firave între democrație și autocrație

Un alt amănunt omis de Ponta e acela că nu unei companii americane i s-a dărâmat gardul la Pungești. Ci unei companii căreia i s-a dat autorizație pe șest, pentru o tehnologie controversată, pe care țări mult mai avansate decât România, cum ar fi Franța, refuză să o legifereze pentru că încă nu sunt pregătite s-o controleze, ecologic vorbind.

I-a fost dărâmat gardul unei companii ai cărei subcontractori de prospectare intră fără autorizație pe terenurile oamenilor, prin Timiș și aiurea, bagă explozibil în pământ și apoi recunosc senini că ei nici n-au știut cui aparține acesta. I-a fost dărâmat gardul unei tehnologii care naște controverse chiar în interiorul instituțiilor statului: un director de Institut Geologic Român a fost demis, specialiști ai Academiei Române sunt contraziși de politruci, hotărârile aleșilor locali sunt atacate de numiții Guvernului în teritoriu ș.a.m.d.

Dar și mai grav, și asta ar trebui să-l macine pe Ponta, s-a dărâmat un gard lăsând să se vadă perfidia de a te da ecologist ca să treci puntea spre Palatul Victoria, de a miza pe civili şi civism până ajungi să dispui de cei în uniformă, de a poza antibăsist coabitând pesedist la fel ca şi acum cinci ani când PNL-ul a fost lăsat în offside după alegeri…

Lupul tânăr și colții săi de buldog

Dar cel mai grav este că Victoraș se folosește în dispersarea celor care îi stau împotrivă fix de o prevedere născocită de cei pe care îi declară adversarii săi politici. Adică tocmai cei ce au supervizat ciomăgirea manifestanților de către Jandarmerie pe vremea când Victoraș îți trimitea mama și sora să-i țină rând la populism în Piața Universității cât timp stă el la coadă la scaunul de prim-ministru.

foto: stradadebuzau.ro

foto: stradadebuzau.ro

Este vorba de articolul 12 al Ordinului 60 din 2010 al Ministrului de Interne, sub semnătura ”buldogului” Blaga. Ştiind că vor ajunge să taie salarii şi să supraimpoziteze pensii, pedeliştii se pregăteau de ce e mai rău. Şi au stabilit că „prin dispoziţia şefului poliţiei municipale/orăşeneşti, în mediul urban şi rural se pot constitui zone speciale de siguranţă publică, în care se instituie dispozitive suplimentare de ordine şi siguranţă publică, folosindu-se inclusiv personal de la alte formaţiuni ale poliţiei – investigaţii criminale, detaşamente de intervenţie rapidă etc.”. Conform alineatului următor, „constituirea zonei speciale de siguranţă publică are loc atunci când pe un spaţiu restrâns se concentrează un fenomen infracţional – violenţe, trafic şi consum de droguri, prostituţie etc.” iar „în momentul în care cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranţă publică au fost înlăturate, măsurile speciale luate încetează”.

Deci statul în stat, legiferat de Blaga la discreţia poliţiştilor, este azi pus în practică de Ponta. Din 1989 încoace, nimeni n-a avut curaj, nici măcar pedeliştii, să instituie în România vreo zonă cu asemenea statut de abolire a prevederilor democratice, indiferent cât de încinse au fost spiritele. Ponta, transformat într-un Victoraş de cartier, ciumec şi bătăuş faţă de cei ce l-au adus la putere, nu doar că a abolit manifestările civice la Pungeşti, instaurând statul poliţienesco-jandarmieresc. Dar dă semne că va duce tupeul ordinului lui Blaga la un nivel superior, jandarmii şi teroarea instituţionalizată fiind menţinute şi după dispersarea manifestanţilor. Evident, fiindcă localnicii, parte a cauzelor violenţelor din zonă, sunt în continuare acolo, la casele lor…

Dar la fel sunt şi majoritatea cetăţenilor României, încă neînlăturaţi de pe locul lor de baştină! Şi cum de la accize şi descentralizare până la noul Cod Penal şi alte legi strâmbe vor fi o mulţime de motive pentru proteste, ce va face Victoraş? Va declara întreaga Românie zonă specială de siguranţă publică?

, , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply