Teii de pe Democrației au fost tăiați din răutate?

Sperăm că după această dovadă nimeni nu se va mai îndoi că tăierile de copaci comandate de Primărie nu doar că sunt discreționare, dar mai pot fi și oprite. Cu un dram de simț civic, evident.

După ce au retezat toți teii de pe Democrației, muncitorii de la Gospodărir Urbană au putut să-i „ierte” pe cei doi din capătul străzii. Ciudat, după ce s-a sunat la Mediu și au venit inspectorii în control, s- a constat ceea ce bănuia toată lumea: că nu există nici aviz da mediu pentru tăieri, dar și strada putea fi lățită bine-merci fără sacrificarea unor arbori. Arbori cărora le-a luat de 10 ori mai mult să ajungă la o asemenea coroană decât i-ar lua municipalității să refacă toate străduțele din zona centrală.

CITEȘTE ȘI Măcel pe Democrației. Primarul Drujbacă lovește din nou!

P1070844

Inexorabilul proiect

Toate argumentele neoficiale au invocat proiectul de extindere a carosabilului de pe Democrației. Ca și cum proiectele nu ar ține cont de realitatea din teren – în cazul de față niște copaci care, ce să vezi?, ar trebui tăiați ca să „încapă” noua lățime a excelenței sale, strada.

Dacă, totuși, proiectul este executat greșit și nu ține cont de vegetație sau alte detalii ale străzii, îl lăsăm așa? Evident, nu. Un proiect poate fi modificat, că doar e o bucată de hartie, ce naiba! Dar, de pe urma hârtiei aceleia – care, între noi fie vorba, suportă orice – se pot distruge lucruri greu de refăcut și într-un sfert de secol.

Dar dacă proiectul este corect însă, nu afectează vegetația, dar, din exces de zel, a fost „ajustat” tocmai pentru a se justifica tăierea unei importante mase lemnoase dacă arborii tot n-au valoare în ochii unora?

P1070845

 Lățire dincolo de lege

Avem toate motivele să credem că punerea la pământ a peste 20 de arbori mai bătrâni de jumătate de secol nu are nimic de-a face nici cu respectarea legilor de mediu și nici măcar cu vreo prevedere a proiectului de modernizare a Democrației.

Conform Normei tehnice din 27 ianuarie 1998 privind proiectarea şi realizarea străzilor în localităţile urbane, străzile de categoria a III-a și a IV-a, colectoare și de folosință urbană, se mulțumesc cu lățimea benzii de 3 – 3,5 m. Deci 3 m per bandă de mers mulțumeau pe deplin o stradă precum cea din imagine, pe care trece o mașină la 10 minute. Pentru comparație, mergeți pe Bălcescu sau chiar și pe Domnească să vedeți că benzile rar sar de 2,5 m (2,55 m are un autobuz cu tot cu oglinzi). Ei bine, așa cum se poate vedea mai jos, strada are bine peste 6 m (mașina mea are 4,1 m și aproape că mai încăpea una). Aș paria că în proiect strada are 6 m iar constructorul a făcut-o cât a putut mai lată, ca să mărească consumul pe asfalt de trafic greu, dublu la preț cât cel de trotuare…

Și luând din lățimea trotuarelor, evident…

P1070770Pe de altă parte, conform unor surse demne de toată încrederea din interiorul Gărzii de Mediu, mult trâmbițata „decizie de încadrare” la care se tot face apel ca să se justifice doborârea arborilor prevede că „după finalizarea lucrărilor, constructorul va reface vegetația distrusă”. Pariem că nu va fi așa și nici nu i se va imputa constructorului această neconformare?

Noroc de spiritul civic al celor care au insistat pentru cruțarea bietului arbore din imagini. Doar așa s-a mai putut salva ceva. Dar – și asta e cu atât mai important și încurajator –  doar cu atât!

CITEȘTE ȘI: Un OM a salvat un POM doar cu un TELEFON

, , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply