TUPEU MAXIM: Tei seculari ameninţă ruinele Noului Galaţi

Una dintre cele mai ruşinoase palme date demnităţii gălăţenilor de actualul primar este dispreţul vizavi de mediu. În Galaţi, nu se mai afişează valorile noxelor. În Galaţi, ajungi (sub)prefect după ce amendezi combinatul dar, din diverse motive, procesul-verbal dispare/este anulat. În Galaţi, un poluator de nivel european ajunge să joace bambilici cu taxele de polure până la eliminarea lor. Şi, tocmai într-un așa hal de oraş, însuşi primarul supervizează tăierea copacilor, discreţionar.

Mai mult, cu şi mai mult dispreţ, Marius Stan le explică gălăţenilor cum verdele este negru iar teii trebuiau tăiaţi pentru binele lor!

Tare ca lemnul, iute ca secularul

„Copacii care s-au tăiat sunt seculari, oricând prezentau pericolul prăbuşirii peste casele din zonă. Proiectul prevede înlocuirea acelor tei seculari cu tei cu diametrul trunchiului de 30 de centimetri. Nu venim cu nişte puieţi! Acest proiect este pe bani de la BERD. Suntem monitorizaţi permanent de cei de la BERD, care respectă toate legile europene. Şi tot timpul ni se pun beţe în roate. Faceţi-ne toată lumea numai sesizări, plângeri – avem sute”,

a declarat primarul pentru Viaţa liberă.

Nici nu știi ce inepție sau minciună îți lovește mai tare logica sau bunul-simț în afirmațiile primarului. Dar să le luăm pe rând.

Mai întâi, să vedem ce copaci au fost tăiați, și ce pericol prezentau ei pentru casele din jur.

Iată-l pe acesta, aflat chiar pe partea dreaptă cum intri pe Mihai Bravu venind de la gară. E drept, noi am greșit fotografiindu-l din spate, dar dacă puneți cap la cap reperele din teren, realizați despre ce copac vorbim. Noroc de Google Street View că ni-l arată (foto stânga) cât de uscat era el în plină toamnă, octombrie 2012, la puțin timp de la preluarea mandatului de către Marius Stan, când nici nu era vorba de cumnatul său „plantat” la Gospodărire Urbană. A, era cam verde, parcă nu arată a arbore secular, era în dreptul unui gang și nu prea avea cum să cadă cu putere peste o casă?… Ei, las’ așa, nu vă agitați, că mai avem.

O întrebare doar: butucii rezultați au preț bun la metru cub? Ori sunt mai buni pentru o cabană la margine de lac, ponton, alea-alea?…

Trecem la următorul. E strâmb doar în poză – efect de lentilă panoramică, precum și la stâlpul din plan secund. Însă, se vede oricum că-i lipsesc din preajmă casele invocate de primar. În schimb avem o mare parcare. Pare la fel de verde ca precedentul. Dar cine știe cât de uscat o fi fost la rădăcină? Nici Primăria nu știa așa că l-a tăiat să vadă, cum altfel. Ce, n-avea nici ăsta 100 de ani? Păi tocmai de aia l-au tăiat, ca să-i numere cercurile…

Alt tei, același pericol. Acesta este strâmb și în realitate, vă asigurăm noi. Punea în pericol un… gang între două imobile. Dar mai ales una din ruinele de clădire părăsită, devenite emblematice pentru Noul Galați.

Taie dom’ primar mai departe dacă la doar atât te pricepi…

Din fața unui bloc cu betonul amenințat de eventuala cădere a vreunui tei – știți vorba aia, „tare ca lemnul, iute ca secularul”… – au mai dispărut doi tei. Buturuga celui din prim-planul primei poze o puteți vedea în cea de-a doua chiar la marginea din stânga, doar pe jumătate. Scuze, de nervi ne-a fugit obiectivul într-o parte, când am văzut ce „seculari” zvelți, de nici… 40 de ani au fost retezați cu sălbăticie…

Alt tei, același pericol de a dărâma un gard sau o clădire anexă… Vrăjeli de primar de țară.

Alți doi tei periculoși: unul amenința un colț de clădire, altul un calcan (perete orb, fără ferestre). Dar, deh, „tare ca lemnul”…

În final, ca la locul oricărei crime, iată și „marca/semnătura ucigașului”: în mandatul Stan, înaintea retezării de la rădăcină, se obișnuiește sluțirea. Acest tei de la intersecția Gării cu Mihai Bravu, care acum trei ani arăta ca în prima poză, a fost mai întâi sluțit, pentru a se demonstra că, la fel ca un om căruia îi retezi membrele și te aștepți să mai trăiască, nu mai are viață în el. Deci merită tăiat definitiv. Dacă nu vedeți legătura între prima și a doua fotografie, reperați indicatorul „STOP” și clădirile din jur.

Știu că deja vi s-a întors stomacul pe dos, dar, fiindcă vă interesează Galațiul de vreme ce ne citiți, trebuie să vedeți și fotografiile „dispăruților” de mai jos. Fie-le cenușa ușoară, săracii seculari care abia împliniseră probabil… 50 de ani.

Și totuși o excepție a făcut municipalitatea. A scăpat de drujbă acest tei care, de cel puțin trei ani, este literalmente galben-ruginiu când frații lui încă sunt verzi… Ce ți-e și cu norocul ăsta!

TeiTaiat3

Cele de mai sus sunt o perversă ilustrare a comunicatului inițial, oficial, al Primăriei, dat înainte ca pe M. Stan să-l apuce bâțul să se dea în stambă cu gura lui:

„Se taie copacii bătrâni, afectaţi de boli, de intemperii sau ale căror rădăcini au afectat trotuarele, carosabilul sau imobilele”.

Însă, chiar toamna trecută, comisarul şef al Gărzii de Mediu, Iulian Cosma, contrazicea din start ceea ce  susţine Primăria astăzi. Funcţionarul anunţa încă de atunci, comentând tăierea teilor de pe Domnească şi prevestind că nu va fi singura:

„Singurii arbori sănătoşi care vor fi tăiaţi în viitorul apropiat vor fi cei de pe strada Mihai Bravu, stradă care va intra în modernizare. Pentru tăierea copacilor respectivi municipalitatea a cerut aviz de tăiere.”

Şi i s-a dat!

Deci, iată care este, de fapt, starea de lucruri așa-zis girată de de BERD. Dacă BERD nu vede muncitorii care taie copacii fără cască, fără chingi de asigurare, e problema ei. Dacă BERD nu vede că în Noul Galați nu se mai practică nici minima împrejmuire de șantier, cum se făcea, din panouri metalice, odată, ce treabă am eu să acuz o bancă pe care n-am votat-o primar?…

Marius Stan, un primar secular?

Ideea amintită mai sus fără detalii este aceea că foarte puțini dintre teii sacrificați cu sălbăticie pe Mihai Bravu erau „seculari”, cum pretinde Marius Stan. O dovadă în acest sens ar putea-o constitui comparația foto de mai jos. În care găsim tei asemănători ca grosime multor din cei puși la pământ pe Mihai Bravu.

Dar mai știți când s-a reconstruit porțiunea de Domnească dintre Brăilei și General Lahovary? Oare înainte să se nască primarul? Oare primarul nostru o fi vreun secular? Oare, dacă are peste vârsta „seculară” de 50-60 de ani, n-ar trebui „tăiat” și el!?… Căci tei pe Domnească, chiar pe porțiunea de care vorbeam, tocmai s-au tăiat anul trecut.

galerie 10TeiDomneasca

Numărul exact al teilor ce trebuie tăiaţi în Galaţi

Ceea ce se întâmplă pe Mihai Bravu are şi un precedent. Degeaba se dă societatea civilă de ceasul morţii. Nu este prima stradă pe care se rad teii sub promisiunea că se vor planta alţii. Mai ţineţi minte teii de pe strada Democraţiei, strada aceea în „L” din spate, de la „Stirex”? Nu? Iată-i mai jos.

TeiDemocratiei3Singurul care a scăpat a fost teiul din prim-planul ultimei fotografii, cel din faţa cafenelei Paris. De ce? Fiindcă un cetăţean a „îndrăznit” să ceară avizele de tăiere, să vadă clar cine a semnat pentru asemenea cruzime. Şi drujbarii s-au lăsat păgubași în fața scandalului public incipient, iar teiul din faţa cafenelei a scăpat!

Mai ştiţi ce susţineau atunci autorităţile? Acelaşi Iulian Cozma menţiona:

„Când au început demersurile de modernizare a străzii Democraţiei, nu exista Legea 88/2014, care completează Legea 24/2007 şi care introduce obligativitatea obţinerii avizului Agenţiei pentru Protecţia Mediului de către administraţiile publice locale pentru decizia de a tăia arbori. Această lege a apărut abia în luna iulie. Municipalitatea a obţinut în toamna anului trecut o decizie a etapei de încadrare, care ţine loc de aviz”

Nu cumva avizele de pe Mihai Bravu sunt bulibăşite în acelaşi pretins vid legislativ, interpretat discreţionar în folosul primarului Marius Stan-Drujbacă?

Tot atunci, când cu Democrației, cealaltă instituţie de Mediu, Agenția teritorială (Garda este locală) declara ritos şi degeaba:

„Terenurile afectate prin realizarea proiectului vor fi aduse la stadiul de funcţionalitate avut anterior, cu refacerea spaţiilor verzi”

Ia uitaţi ce s-a plantat pe Democraţiei! Vedeţi arbuştii aceia, doi şi pitici, de la mijlocul străzii? Ei bine, cam asta înseamnă „refacerea spaţiilor verzi” în vremea lui vodă-Stan. Şi palmieri la ghiveci. În rest, doar cu umbra teiului de la cafenea au mai rămas cei de pe Democraţiei.

Ciudată coincidenţă. La Iaşi, după ce  retezat toţi teii de pe bulevardul Ştefan cel Mare (cel din faţa Mitropoliei), primarul Gheorghe Nechita a plantat tot nişte arbori pitici (salcâmi japonezi, cică). Seamănă izbitor cu cei de pe Democraţiei! Tot soiul ăla sunt? De la acelaşi furnizor?

Nu degeaba întreb. Pe blogul reputatului jurnalist Vlad Petreanu, au apărut amănunte foarte interesante despre masacrul teilor din Iaşi. Cică ar fi fost ceva peste 1.000 de lei şpaga de tei tăiat în locul căruia să se replanteze un arbore exotic cumpărat pe bani grei… Dar mai bine citiţi detaliile aici. Mai ales că, date fiind asemănările din teren, dar şi soarta lui Nechita de la Iaşi, cel care a ajuns la răcoare, mi-i c-o să mă acuze domnul Marius Stan c-am avut gura pocită…

SalciiIasi

Practic, tot ceea ce se întâmplă se întâmplă fiindcă lăsăm să se întâmple. Iată cine a sărit în apărarea teilor de pe Mihai Bravu: şefa unei orgnizaţii de Mediu (Centrul de Consultanţă Ecologică) de care eu unul nici nu ştiam că există şi preşedintele unei asociaţii patronale (!), un domn care activează ca lider de opinie încă de pe vremea UTC-ului (Uniunea Tineretului Comunist). Dar, oricum, Marian Filimon, că despre el este vorba, vine dintr-o sferă de activitate care n-are tangenţă cu mediul şi protecţia plantelor. Ba poate dimpotrivă.

Am ajuns în asemenea hal de prostație fiindcă în Galaţi nici nu mai există ONG-uri serioase, active, pe protecția mediului. Deşi se pot atrage fonduri europene, deși se poate obţine vizibilitate media, deși se poate, bineînţeles, sluji eficient și profitabil comunitatea printr-un asemenea activism, gălăţenii nu sunt interesaţi de protecţia mediului.

Şi atunci, revine întrebarea: câţi tei trebuie tăiaţi în Galaţi?

TOŢI! Fiindcă altfel gălăţenii nu se vor trezi.

PS: Mai jos, imagini din câteva oraşe (Kaunas, Lituania; Gettysburg, Pennsylvania, SUA; Paris, Franţa) prin care Marius Stan ar trebui să facă urgent un periplu. Să le explice inconştienţilor de acolo că teii din imagini sunt un real pericol şi le-ar putea dărâma casele. Ăia, săracii, n-au noroc de aşa un primar vizionar, dar poate au nevoie…

TeiKaunasLituania TeiLutheranChirchTeiUSA

TeiParis

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

One Response to “TUPEU MAXIM: Tei seculari ameninţă ruinele Noului Galaţi”

  1. eu Says:

    trec zilnic pe aceasta strada, stau in zona , si acei tei chiar aratau bine . PRIMARUL ASTA DOAR DISTRUGEEEEEEEEEEEEEEEEE, FACETI VA ROG SI UN REPORTAJ CU CEA A RA,AS IN ZONA DIN GARA IN URMA DARMARII MAGAZINELOR , AVEM SI LAC DE ACUMULARE , AM ZIS CA VA TRIMIT POZA, AM SA O FAC . RUSINE ACESTUI PRIMAR INGAMFAT SI PLIN DE EL ….

    Reply

Leave a Reply