Un popor de miserupişti, violent şi nesimţit

15 aprilie 2015

Editorial, General

Mă gândesc cu groază la lunile de vară, când temperatura din autobuzele gălăţene se va apropia de 40 de grade Celsius. Nu e nimic mai frumos decât să vezi oameni cărora li se face rău, sau din cauza cărora ţi se face ţie rău de la stomac, în timp ce abia poţi respira din cauza aglomeraţiei şi a căldurii excesive. Paradoxal, când ne lipseşte căldura cel mai mult, iarna, nu avem parte de ea, iar vara primim din belşug.

Nu ştiu ce mijloc de transport folosiţi dimineaţa, când trebuie să ajungeţi la muncă, eu iau autobuzul. Mi-am făcut abonament şi parcă ies în avantaj din punct de vedere financiar.

Nu vreau să fiu bădăran, dar mă întreb uneori unde se duc atât de multe persoane în vârstă, în cursul săptămânii, la ora 7-8 dimineaţa. O fi acelaşi „peisaj” şi în restul zilei? Nu ştiu, muncesc. Noi ăştia care încă nu am ajuns la pensie ne ducem să „prăşim”, ca să plătim taxe, pensii şi să alimentăm bugetul din care să sifoneze bani băieţii deştepţi, dar bătrânii? La piaţă? La plimbare?

Nu spun că toţi pensionarii sunt la fel, dar o întâmplare urâtă petrecută în Bucureşti zilele trecute, mi-a dat de gândit. Vă invit să vizionaţi clipul următor:

E clar, mi-am pierdut speranţa că la un moment dat, în România se va trăi civilizat şi voi putea merge cu un zâmbet tâmp pe buze, chiar şi atunci când sunt în autobuz, ştiind că în jurul meu pluteşte bunul simţ şi civismul european.

Cred că putem fi cu toţii de acord că nu dai dovadă de bun simţ când tragi din luleaua electronică în autobuz, în timp ce mai sunt atâţia pe lângă tine. Ştiu, nu scoate fum, scoate abur, care de cele mai multe ori are un miros nederanjant, dar cred că te poţi abţine câteva minute – zic eu, un fumător. Femeia, tare în gură, căci în viziunea ei, bărbatul nu coboară la nivelul de urangutan fără creier pentru a lovi o reprezentantă a sexului frumos. S-a înşelat!

Ce a pornit ca o competiţie de înjurături şi insulte s-a transformat rapid într-o bătaie în toată regula. De o parte a ringului avem femeia nesimţită, în colţul opus mai mulţi pensionari cu gândire şi comportament medieval. „Spectacolul” are parte şi de audienţă, una miserupistă până în măduva oaselor. Nişte tineri care râd şi se feresc din calea protagoniştilor, un internaut care filmează mândru, fără să scoată un sunet etc. La un moment dat, în peisaj apar şi „băieţii cu şapcă” care intră să calmeze spiritele, dar sunt deranjaţi că apar pe cameră.

Cazul nu este unul unic, izolat. Să ne amintim cum anul trecut, tot în Bucureşti, în timpul unei „plimbări paşnice” a susţinătorilor manipulaţi de o televiziune de mogul condamnat, nişte pensionari au devenit violenţi cu jurnaliştii. Jurnaliştii fiind o femeie, o tânără de vreo 160 de centimetri înălţime.

Sunt curios, oare când vom reuşi să trecem la stadiul de civilizaţie obligatoriu pentru secolul 21? Din păcate, în cazul celor care au depăşit vârsta de 18 ani şi încă nu ştiu ce e ală bun simţ nu prea mai rămâne mare lucru de făcut. Omul poate fi educat cu binişorul, până la o anumită vârstă, până când al său creier este capabil să asimileze şi să proceseze informaţia logic. Dacă s-a sărit peste etapa asta, nu rămâne decât să aplici „ghioaga”. Desigur, mă refer la modalitatea civlizată: amenzi. Le dai să-i usture!

Sursa foto: evz.ro

, , , , , , ,

About Ilie de la Cocserie

Casca-n cap, lopata-n mână, sunt cocsar, mă doare-n... Au!

View all posts by Ilie de la Cocserie

No comments yet.

Leave a Reply