Unitatea de Primiri Urgenţe nu se grăbeşte deloc

29 iulie 2013

ANTIpatia, ANTItudinea

În Viaţa liberă e relatat cazul unui gălăţean de 40 de ani care, ajuns pe patul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, a devenit… nerăbdător.

Supărat că a fost nevoit să aştepte mult pentru a primi un diagnostic şi un tratament, a făcut ce-a făcut, de nervi probabil, şi a lovit un stativ pentru perfuzii care a căzut peste monitorul unui aparat de măsurare a funcţiilor vitale, monitor evaluat la vreo 4.000 de euro.

Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi, suţine conform ziarului citat, că „aparatul este greu de înlocuit şi extrem de necesar pentru UPU. Am depus plângere la Poliţie”, a precizat. Tot din articol, mai aflăm că s-a întocmit un dosar penal pe numele pacientului, pentru distrugere, şi riscă nu doar închisoarea, dar şi plata contravalorii adispozitivului stricat.

Iuţi la mânie, nepăsători la ploi

UPUDacă mă întrebaţi pe mine, dincolo de preţul exorbitant la care se evaluează un biet monitor, aş remarca şi faptul că managementul spitalului a reacţionat foarte rapid, ba chiar şi exagerat în cazul de faţă. Se putea ajunge la o înţelegere de despăgubire cu pacientul-distrugător, fără dosar penal, puşcărie şi alte pedepse exemplare ce numai înţelegerea unui cadru medical faţă de pacientul său nu o atestă…

Totodată, reamintim că UPU tocmai ce a fost renovat şi inaugurat acu nici doi anişori. Mai precis, conform site-ului spitalului, reiese că ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ”Sf. Apostol Andrei” Galaţi a fost modernizat in perioada 2010 – 2011, cu fonduri UE şi co-finanţare din partea Consiliului Judeţului Galaţi, pe un mizilic de peste 10 milioane de lei. Din care Tancrad se vede că luat cel puţin un sfert.

Deşi o construcţie are termen de garanţie doi ani şi zece pentru vicii ascunse, n-am auzit ca cineva din managementul spitalului să se plângă că la UPU, după cum scrie presa, „plouă ca afară„. Şi aveţi AICI un filmuleţ edificator. Deci conducerea marelui spital clinic şi judeţean se grăbeşte foarte încet spre deloc să-şi facă ordine în propria-i ogradă, pe bani grei…

Fără număr

Ca dovadă că în România merge şi aşa, pe 3 octombrie anul trecut s-a semnat un nou contract de „Lucrări de reparaţii generale şi de renovare”, cod CPV45453000-7, sub numele „Modernizare UPU – SMURD – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi”. Păi, UPU şi SMURD nu tot în ambulatoriul ăla integrat funcţionează? Or fi reparând după Tancrad, cei care au făcut prima „modernizare”? Fiindcă de data asta câştigătoare e firma Euro-PEC, pe 587,840 de lei.

Şi, după cum scrie un comentator obidit în urma articolului din Viaţa Liberă, la fel cum pentru unele lucrări se plăteşte fără număr şi degeaba, poate-i dau şi pacientului nervos ani de puşcărie fără număr. Pe viaţă, adică, sau măcar până la pensie. Aşa va scăpa de plătit asigurări de sănătate fără număr şi cel mai adesea… degeaba.

Cele de mai sus sunt prea rizibile să poată fi puse altundeva decât într-un pamflet. Deci, digeraţi-l în consecinţă!

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply