JIGNITOR! Universitatea Dunărea de JOS s-a coborât în MOCIRLA Securității

Mulți gălățeni sunt deznădăjduiți că Orașul lor este în continuare considerat drept Roșu. Dar, stați liniștiți, se poate și mai rău de atât!

Nu știu câți au observat cât de tare s-a întors în timp una dintre cele mai titrate instituții ale Galațiului în săptămâna ce tocmai s-a sfârșit, mai precis joi, 8 decembrie. Depozitarul celui mai ridicat coeficient de inteligență pe metru pătrat din Galați, etalonul academic în plan local, formatorul minților luminate care să slujească pe mai departe comunitatea s-a coborât până la a gira panseurile cu iz de beci igrasios ale unor securiști notorii.

Generalul colonel (r.), șef al Securității între ’87 și ’89, Iulian Vlad şi fostul său șef de cabinel între ’79 și ’85, generalul de brigadă (r.) Aurel Rogojan, au fost invitați de Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Dunărea de Jos să-și lanseze cartea ”Factorul intern”. În fapt, o serie de dialoguri ale lui Rogojan cu fostul său șef,  Iulian Vlad, cel care a și fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru genocid, dar amnistiat dubios de Ion Iliescu în ’93.

Cartea a mai fost lansată și la Oradea, orașul de baștină a lui Rogojan, dar și în Aradul condus de Falcă, ba și la Timișoara, în aula academiei. Numai că acolo a ”beneficiat” de o reflectare ostilă, chiar indignată, în presa locală, dar și de un protest organizat ad-hoc chiar la ușa instituției care nu a avut nicio remușcare să-și mânjească edificiul cu sângele nefericiților răpuși de gloanțe în ’89. Practic, universitatea gălățeană de stat a fost prima dintre instituțiile de învățământ care a găzduit lansarea cărții unor securiști, ba am putea spune, în cazul lui Vlad, chiar criminal condamnat. Din partea Departamentului de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism al Facultăţii de Litere a Universităţii Dunărea de Jos, maestrul de ceremonii a fost chiar decanul Cătălin Negoiță, un personaj „3 în 1”, fiind și inspector șef la Cultură, dar și director de facto al Express TV.

De la stânga la dreapta: Cătălin Negoiţă, moderatorul conferinţei, gen. (r) Aurel Rogojan, gen. (r) Iulian Vlad şi col. (r) Octavian Sârzea, fost șef al Serviciului de Securitate III, Inspectoratul Județean Constanța (Foto Remus Basalic | Viața liberă)

Iluminare academică la lumina lămpii?

După ce l-a slujit pe Iulian Vlad și cauza Securității vreme de 20 de ani, Aurel Rogojan a fost considerat întratât de competent și dezirabil încât a mai prestat și în cadrul SRI, între 1990 și 2006. Pe Iulian Vlad, inclusiv pensionarii SRI îl văd într-atât de onorabil încât i-au încredințat președinția de onoare a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – SRI.

Deci, în democrația de cumetrie a lui Iliescu, România nu a fost în stare să-și formeze un nou serviciu de informații decât bazându-se pe vechii securiști. În loc să se târâie ca râmele, dintr-o pensie maxim cât a unui necalificat, foști călăi și ucigași ai dizidenților anticomuniști se lăfăie acum cu onoruri nesimțite de generali și-și lansează cărți după ce au executat abia o șesime din pedeapsă, amnistiați fiind de un vechi tovarăș bolțevic, sărac, cinstit și perfid.

Dar cel mai grav este că până și intelectuali de vârf, precum universitari gălățeni de frunte, formatori ai minților generațiilor viitoare, girează elucubrațiile kaghebisto-diversioniste ale unor cozi de topor securiste, batjocorind renumele unei instituții de învățământ bugetate din bani publici. Asta ca să realizați pe mâna cui intră tinerii studenți la Dunărea de Jos, ce iubitori de lampă-n ochi le vor lumina mințile…

Cătălin Negoiță poate fi cât de neghiob vrea, dar el nu a organizat evenimentul pe persoană fizică! Deși, la ce dragoste, stimă și devotament are față de asemenea scriitori de note, declarații și dosare, l-aș demite în secunda 2 din orice funcție pe bani publici. Însă conducerea Universității Dunărea de Jos și cea a Muzeului de Istorie, care deține Casa Cuza Vodă, unde s-a ținut lansarea, prin promovarea unor astfel de personaje își fac datoria față de comunitate? Ce să te mai miri atunci că Dragoș Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie din Galați, este în continuare menținut în funcție deși are decizie definitivă de colaborator al Securității, dovedit că a făcut poliție politică…

, , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply