USR tot aia E? Cum și-au DAT unii cu STÂNGĂCIA-n DREPTATE

31 octombrie 2016

ANTIpatia, ANTItudinea, Civism, Politic

Filiala Galați a USR a fost desființată de bine ce abia (nu?) fusese înființată. Da, oamenii aceia normali, fără aere de atoateștiutori și fără charismă de atoateînvingători, dar plini de însuflețire, cei care ne-au convins să le dăm semnătura pentru ca partidul lui Nicușor Dan, Clotilde Armand et co. să poată participa la parlamentare, ei bine, acei oameni cică nu mai fac parte în totalitate din filiala locală și, mai mult, nici nu se află pe vreuna din pozițiile eligibile.

Deși au obținut un minim „contract de încredere” cu gălățenii, convingându-i că acest partid merită să-și înscrie candidați la Senat și Camera Deputaților, acei oameni care au revigorat întrucâtva spiritul politic al unor alegători sătui de înțelegerile transpartinice ce le scufundă orașul de 26 de ani nu s-au ridicat, se pare, la nivelul așteptărilor conducerii centrale.

Se pare – din ce lasă să se înțeleagă secretomania numită comunicare în jurul adevăratelor motive – că Florin Staicu, Radu Oprea și ceilalți lideri useriști gălățeni nu reprezentau o plus valoare suficientă pentru oferta electorală a singurului partid de pe eșichierul politic care se revendică exclusiv din implicarea civică.

14086363_184559538624808_4521934731554755752_o

Incapacitatea gălățenilor de a-și promova oameni de valoare în legislativ nu ar fi un lucru nou. Uitați-vă numai, cu puține excepții dar și acelea vag notabile, ce parlamentari a dat Galațiul în ultimul sfert de secol… Și atunci, ar fi de înțeles dacă USR, ca să nu piardă un număr important de voturi antisistem (gândiți-vă că, la Galați, „iluzia” Mircea Diaconu a luat totuși 6,7%, cât media sa națională), ar aduce candidați „teleportați”. Adică oameni care au făcut ceva măcar la București sau aiurea și pentru care există astfel premiza că și pentru Galați vor face cel puțin mai mult decât au făcut parlamentarii „băștinași”.

Un „simbol” și restul „arme secrete”

Or, ce să vezi!, pe listele USR Galați nu apare decât un singur candidat trimis de București. Este vorba de avocatul George Eduard Dircă, un fel de „simbol” al luptei contra sistemului de vreme ce i-a stat alături lui Nicușor Dan în majoritatea celor peste 100 de procese cu Primăria Capitalei din care vreo 90 câștigate. Așadar, un exemplu de jurist implicat civic, de care demersurile pentru salubrizarea relației statului cu cetățeanul au atâta nevoie.

În schimb, pe poziția a doua la Senat și pe primele două poziții de la Camera Deputaților (adică cele cu șanse reale de eligibilitate) sunt, culmea!, gălățeni, dar unii care, până la momentul întocmirii listelor, se pare că au stat ascunși, așteptând probabil un moment prielnic.

Câțiva dintre cei pe care îi regăseați în stradă – la proteste (anti-Oprea, de ex.), la întâlnirile cu cetățenii (inclusiv când ne-a vizitat Clothilde Armand) sau la strânsul de semnături – mai pot fi regăsiți acum abia pe poziții neeligibile, respectiv locurile 3, 4 ș.a.m.d. pe lista de deputați.

Mai mult, noii veniți, care au preluat inclusiv pagina de Facebook a USR Galați, anunță că se va reînființa filiala USR la Galați. Fără a preciza dacă precedenta era doar în stadiul „grup de inițiativă” sau chiar legal constituită. Și, dacă era în a doua situație, de ce a fost ea desființată și nu s-au înlocuit doar candidaturile depuse, de exemplu, cu unele mai… competente.

O problemă gravă, de principiu

Galațiul este un oraș care se aseamănă în foarte multe probleme de proastă administrație cu Bucureștiul. Căldura centralizată falimentară, transportul public de proastă calitate dar devorator de bani, haosul urbanistic, corupția administrației și lipsa de transparență în cheltuirea faraonică a banului public, dac-ar fi să facem doar o enumerare sumară.

Or, tocmai aici, într-un mediu oarecum „geamăn” Capitalei, Uniunea Salvați România – fostă „salvatoare” doar pe București – a pornit cu stângul. Un partid pornit din rândul activiștilor civici, menit să dea o șansă în politică tocmai cetățenilor de rând, ne-politruci, s-a împotmolit fix la principiul de bază.

Adică a mizat pe implicare civică, s-a susținut pe contribuția de bună-credință și onest conjugatăa unor cetățeni inimoși, iar apoi tocmai pe aceștia i-a socotit nedemni de o filială și a venit cu Agamiți Dandanachi pe liste. Probabil, în speranța că, la fel ca în cazul partidelor mari și de care alegătorii s-au săturat, oamenii vor vota sigla.

14711334_1158249537585991_9000028617819050361_o

Păi, domnu’ Dan, așa se face? Dacă te declari mai principial decât ceilalți, atunci nu porni, de la bun început, călcând în picioare fix principiile. Și transparența.

Cai „troieni” sau de cursă… scurtă?

Culmea este că, pe lângă paralela totală a candidaților useriști gălățeni cu activitatea propriei filiale locale, nici aureola care îi înconjoară nu e tocmai clară. Unul, deși are rezultate notabile în domeniul său, are totuși relații de rudenie sensibile și nici nu este pe loc fruntaș. Cel din frunte pare adus de umeri fiindcă la o adică putea candida și independent cu șanse reale. Iar o candidată se tot declară un fel de „tehnocrată”, evitând să spună exact unde lucrează…

Dar poate despre candidați mai bine vorbim pe larg, altădată.

Ideea de bază este că USR pare să fi văzut, de acolo, de la București, un Galați cu două fețe. Una la vedere și una nevăzută.  La vedere au fost niște idealiști, poate cam naivi, care au pus bazele, au strâns semnături, s-au agitat, și-au pus cercul de cunoștințe, munca și resursele la bătaie, iar de pe fața nevăzută au apărut brusc niște candidați-surpriză, un fel de arme secrete ca niște submarine politice. Adică s-a jucat la două capete, unii cu alergăturile, alții cu candidaturile.

Problema mea este de unde au venit acești noi candidați, cine i-a împins în față din umbră, mai ales după ce unul din ei nu s-a dat adus în USR până acum deși fusese invitat în mod repetat! După locul de baștină al acestor noi „speranțe”, nu pot bănui decât că păpușarii sunt loco. Deci este foarte posibil ca Nicușor și Clotilde să fi fost păcăliți fix de niște eminențe locale care fac jocurile dintotdeauna pe aici…

În concluzie, până nu se lămurește ce-i cu aparenta nedreptate caree li s-a făcut membrilor inițiali ai USR Galați, oricine poate presupune orice. Principial, dacă se vrea o schimbare reală și demonstrarea ideii că politica poate fi și morală, atunci trebuie pornit și la Galați cu dreptul. Și cu dreptatea. Nu cu stângul, cum s-a pornit, dând apă la moară fix… stângii!

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply