Vă doare-ntr-o veselie de durerea altora

16 septembrie 2013

ANTIreklama, ANTItudinea

Când un „om al legii”, angajat şi atestat ilegal ca şofer, a nenorocit 18 oameni într-o prăpastie din Muntenegru, s-a declarat doliu naţional.  Victimele inundaţiilor gălăţene sunt doar jumătate ca număr, dar au murit la fel de stupid şi tot din neglijenţa celor care, conform legii, ar trebui să vegheze la siguranţa cetăţenilor. Iar dacă tot n-au catadicsit minţile ministeriale geniale să declare un doliu naţional, autorităţile locale au profitat de ocazie să se laude pe spatele bieţilor sinistraţi şi în contul solidarităţii comunităţii, dar şi bifând încă o paranghelie de prost gust.

Ajutoare în baltă

Balta1

Gestul celor de la Orange  a fost unul de foarte mult bun gust. Nu doar că şi-au invitat prin sms clienţii să doneze ajutoare sinistraţilor. Dar au început mesajul anunţându-i că le-au alocat câteva minute şi sms-uri, ca un fel de recompensă în avans pentru solidaritatea de care vor da dovadă. Iar la faţa locului s-a cunoscut că bincunoscuta companie de comunicaţii dar şi cei de la Masa Rotundă 13 (un fel de „frate” al clubului Rotary), din Brăila, chiar s-au îngrijit ca această campanie de solidaritate să fie vizibilă, să entuziasmeze dincolo de tristeţea pentru soarta sinistraţilor.

Dacă majoritatea gălăţenilor s-au arătat solidari şi au donat peste 12 tone de ajutoare, unii au deovedit că nici nu le pasă. De remarcat în primul rând absenţa filialei gălăţene a organizaţiei Masa Rotundă, respectiv clubul 12. Dealtfel, prin intermediul şefului său, Silviu Bacalum, ajuns astăzi una din mâinile drepte ale primarului Marius Stan, Masa Rotundă 12 i-a „năşit” pe cei de la Brăila, acum doi ani, pe 13 octombrie. Probabil că de-atunci a trecut prea mult şi unii au ajuns prea sus ca să se mai ocupe cu prostii din astea, gen voluntariat în acţiuni civice…

Mai mult, dacă tot s-a lăudat prin comunicat de presă că a ajutat şi ea cu două autobuze (nici măcar camioane), Primăria Galaţi n-a catadicsit nici să trimită nişte angajaţi de la salubritate să cureţe locul acţiunii. După cum se poate vedea, ajutoarele se manipulau cu slalom printre nişte bălţi de toată frumuseţea. Că doar sunt ajutoare destinate unor inundaţi, nu?

Tămâiere cu fum de mici

Balta2

Şi, pentru maximă lipsă de consideraţie vizavi de suferinţa unor cetăţeni, plătitori de taxe undeva, în judeţul nostru, Primăria Galaţi a promovat ceea ce ştie ea mai bine: încă o paranghelie.

Ştiu că se vor găsi mulţi care să nege vreo implicare a Primăriei în spectacolele din weekend, organizate la Sala Sporturilor. Posibil, dar până nu iese primarul să spună clar chestia asta, ce putem lua de bun altceva decât ce scrie aici, pe site-ul evenimentului: „Organizator – Primăria şi Consiliul Local la iniţiativa Primarului”. Punct

Orice contract s-ar fi semnat cu mult înainte, există clauze de forţă majoră. Există metode de convingere că n-ar da bine alăturarea nepăsării pentru soarta câtorva mii de năpăstuiţi cu numele unui sponsor ale cărui supermarketuri ar trebui să rămână pustii o vreme. Există bun simţ şi compasiune. Unii nu ştiu cum să-şi trimită copiii în prima zi de şcoală nespălaţi, nedormiţi şi flămânzi. Alţii nu ştiu unde să adoarmă într-un colţ uscat. Alţii nu ştiu cum să-şi ducă morţii la gropă prin mâl.

Iar la Galaţi se tămâiază a nepăsare toată situaţia, cu fum de mici şi cârnaţi, în dangăt de şuşe şi cu focuri de artificii la căpătâiul unei minime compasiuni eutanasiate.

Mizerie

, , , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. MIX MUSIC EVO: Muzică mixată cu Pinalti și copaci tăiați | Made in Galaţi - 26 iulie 2014

    […] unsă. Anul trecut, dacă mai țineți minte, concertele organizate de Mix Music Evo s-au ținut, fără niciun pic de jenă, pe esplanada de la Sala Sporturilor, chiar când unii îi jeleau pe cei … Când alții strângeau ajutoare pentru sinistrați, Primăria îl ajuta pe bietul Gavrilă Marius […]

Leave a Reply