VISCOLITOR! Îmbolnăvit de Touaregită, ISU leșină cu autoşenilata în câmp

Știrea zilei de 18 ianuarie, ocolită cu grijă de mulți, a fost că cei de la ISU s-au împotmolit cu autoșenilata în câmp, nicidecum prin vreo prăpastie abisală. Conotațiile ajung până la Consiliul Județului, pe care îl fac de rușine după ce le-a cumpărat mașinăria. Mai mult, incidentul demonstrează că degeaba umblă șefii în Touareg dacă gândesc la nivelul unui ATV.

Veștile ne-au parvenit de la Antidotul, cei care au publicat și câteva imagini relevante cu „naufragiul” în zăpadă al celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Plecați să ajute o gravidă, salvatorii au ajuns ei înșiși sinistrați. Doi pompieri și o asistentă medicală au rămas blocați în nămeți ore întregi, în cîmp, pe șoseaua care leagă Smîrdan de Schela.

Însă asistenta de la Salvare a reușit să se salveze măcar pe ea însăși, întorcându-se pe jos pînă în Smîrdan, unde o așteptau colegii. Pentru a-i scoate pe pompieri din zăpadă, s-a apelat însă la un utilaj de deszăpezire, iar pentru gravidă a fost în final solicitat elicopterul SMURD.

Salvatorii ISU, prin eșecul lor, au aplicat astăzi o lovitură dublă de imagine. Prima i-a fost dată președintelui Consiliului Județului, Nicolae Bacalbașa, cel care se împăuna la începutul anului trecut, la achiziția șenilatei, de parcă ar fi fost cumpărată din banii consilierilor, nu ai cetățenilor.

Chiar el declara că nu crede că vom mai avea „gravide blocate” și că „această șenilată (…) merge și pe zăpada (fiindcă, n.n.) are o greutate raportată la suprafața șenilei care o face să nu se scufunde în zăpadă oricât de gros ar fi stratul”. Ia vedeți filmulețul triumfalist de mai jos, poate unii au uitat cât de penibili erau acum un an, cum dădeau asigurări că ATV-urile lor pe șenile ajung oriunde în județ și făceau demonstrativ derapaje cu ele prin curte cum fac cocalarii cu ”biemveuri” ancestrale prin parcările supermarketurilor.

Spunem „penibili” și fiindcă n-am uitat cum acum un an, la mai mult de o zi de la încetarea ninsorilor, la nici 20 km de Galați, la Schela se putea ajunge doar cu ocolire prin Slobozia Conachi, iar Consiliul Județului tăcea mâlc din spatele contractului de deszăpezire plătit cu bani grei.

Limuzine pentru șefi, karturi pentru amărâți

Așa-zisa șenilată, achiziționată cu sume între 37 și 55 de mii de euro (depinde de județ, fiindcă s-au cumpărat și la Timiș, și la Brăila, și la Vrancea etc.), este de fapt un ATV cu tracțiune 8×8, direcție prin alunecare (se virează la turații diferite ale șenilelor stânga-dreapta) și motor pe benzină cu 2 cilindri în V, 750 cm cubi, 31 CP și cuplu de 6,1 daN·m. Adică performanțe mai slabe decât ale unui Tico, mașina aia despre care mulți spun că-i un fel de kart cu geamuri….

Nu acum, cinstit: v-ați aventura cu un Tico, fie el și cu șenile, prin zăpada viscolită?

De ce nu s-au achiziționat – e drept, la de două-trei ori sumele de mai sus – un Tucker Terra sau măcar un Snow Bear? Primul are și motor diesel serios, un Cummins de 6 litri care poate deplasa un camion. Al doilea e tot cu motor pe benzină sub 50 CP, mic și economic, dar măcar ambele au caroserie etanșă! Și, în caz că rămâi în câmp cu ele, nu te suflă viscolul înăuntru cum s-a întâmplat în șenilata-minune din pozele celor de la Antidotul. Dar poate chiar un Touareg full options ar merita gravidele și bătrânii dependenții de dializă ai Galațiului, domnilor de la ISU, nu credeți?

Volkswagen Snowareg

Mulți vor zice că suntem răutăcioși și ne arde de glume. Dar, fără să vrea, o a doua lovitură de imagine au aplicat-o cei doi pompieri rebegiți chiar propriilor șefi, din conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați. Ia priviți mai jos cu ce limuzină defilau aceștia chiar de curând, pe 6 ianuarie, la sărbătoarea Bobotezei, pe Faleză, la Elice! Adică ei în fotolii de piele, iar cetățenii în… coșuri de nuiele!

Dar despre „Touaregită” – boala de care pare că s-au molipsit, rând pe rând, Prefectura, Consiliul Județului, Primăria, dar și trimișii „dumnezeului” Arafat în județ – promitem că vom detalia curând.

P1110997

 

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

One Response to “VISCOLITOR! Îmbolnăvit de Touaregită, ISU leșină cu autoşenilata în câmp”

  1. Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

    Pune un comentariu daca ti-a placut!