Vulpea bătrână face BORŞ-ul bun

Cel mai redutabil tandem  din fotbalul gălăţean al ultimului deceniu, Marius Stan-Ionel Borş, destrămat de vicisitudinile vremii, e pe cale de a se reface. Reamintim că, după ce i-a cântat osanale directorului combinatului siderurgic până după intrarea milioanelor de euro de la UEFA în conturile Oţelului, fostul preşedinte al clubului l-a supărat cumva (înclinaţia scotocitoare ne duce cu gândul la găurile date în caşcaval) pe la fel de fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al F.C. Oţelul S.A.

Picătura care a umplut paharul a fost amantlâcul lui Stan cu Adamescu. Dumnezeu ştie ce s-a petrecut atunci, de fapt, în sânul familiei Oţelulului, dar se poate specula că cei doi au făcut partajul (datele sunt foarte tulburi în această privinţă) şi drumurile lor s-au despărţit.

Între timp, luat pe sus de puhoaiele entuziasmului popular după cucerirea titlului de campioană a României, Marius a fost depus uşor taman în uşa Primăriei.

Criticat, suduit, mai apoi înjurat, călcat de Curtea de Conturi, somat de Curtea de Conturi, turnat la DNA, „săpat” la Bucureşti şi în fostul partid, cu imaginea, atâta câtă era, din ce în ce mai terfelită, pentru M. Stan viaţa amară de primar a fost o constantă sursă de lamentare în aceşti ultimi trei ani. Dar speranţa moare ultima. Revenit la sentimente mai masochiste, edilul-campion pune la cale o lovitură de stat încă patru ani în incomodul fotoliu de primar. Mai exact, Stan ţinteşte să ajungă iarăşi sus pe sinusoida valurilor mexicane de pe stadionul combinatului.

A nimerit orbul… Slobozia

A bătut la ochi graba cu care clubul fost campion şi proaspăt retrogradat a fost ejectat, în numai câteva zile şi fără avertisment, de pe terenul şi din dependinţele stadionului din Ţiglina III. „Nu-i un dezastru”, ne-au liniştit la unison şefii Oţelului, „ne antrenăm şi jucăm pe Ancora (Zoltan David), stadionul nostru, e omologat pentru liga a II-a”. Cam naşpa, au strâmbat din nas suporterii, nu ne mai duce autobuzul până acolo, tramvaiul nu ajunge nici el…

Năuciţi de veştile proaste – nu tu lot de jucători mai acătării, nema bani, nema nimic, fanii au primit lovitura decisivă drept în moalele capului: pe Ancora nu se poate juca nici măcar în Liga a II-a!

Şoc! Cine ar fi crezut, când pe site-ul FRF scrie clar că stadionul de ligă secundă trebuie să aibă minim 1.500 de locuri, iar Zoltan David are doar 1.000?

DeszapOtelul2

De-aici rezultă, aparent, două posibilităţi: fie Cristi Munteanu, zis Babicu, zis managerul clubului, nu ştie să citească, fie nu ştie să numere. Cu tot ce decurge de-aici. De pildă, o fi descifrat nota de plată, o fi fost în regulă cu banii în Divino, unde a băut o cafea cu Ionel Borş, puţin înainte de sfârşitul campionatului?

Dar mai bine trecem şi peste asta. Cert e că s-a demonstrat ştiinţific că terenul de pe Dunărea e iremediabil avariat, deci varianta cade, stadionul din Brăila e prea departe. Deci cea mai bună variantă ar fi Slobozia. Acolo va lupta Oţelul pentru promovare, la adăpost de disconfortul sonor creat de suporteri şi ferit de înjurăturile la adresa lui Stan, Adamescu  Comp, ce i-ar periclita şansele la trofeul fair-play.

Noul Galaţi, Noul Oţelul

Aici intervine salvator primarul, fix înainte ca suflarea fotbalistică gălăţeană să-şi dea ultima suflare. Nu trebuie să fii din Teleorman ca să ştii că cei mai periculoşi votanţi sunt zombii, care-ţi pot mânca alegerile cât ai zice peşte.

Cum ziceam, în timp ce ne pregătea psihologic pentru inevitabilul deces al câştigătoarei campionatului şi al supercupei, dumnealui clocea ceva: Noul Oţelul, emanaţie firească a Noului Galaţi. Asumat de Ilie Hagioglu, bătrânul colportor al interesului politic în spaţiul sportiv local şi cu binecuvântarea manifestă a lui M. Stan.

Cei doi au găsit în combinat, aruncată la fier vechi, o fostă componentă a Oţelului, pe numele ei Asociaţia Club Sportiv Oţelul Galaţi, club înfiinţat exact pentru ca Primăria să poată susţine financiar centrul de copii şi juniori al clubului-mamă (tată?). Ideea este ca acesta să preia locul din Liga a III-a şi echipa Metalosport printr-o asociere, rezultând un nou club a cărui denumire ar cuprinde şi cuvântul magic, „Oţelul”, declanşator de sfinte vibraţii pectorale în rândurile electorilor microbişti. Ca şi numele antrenorilor noii echipe de suflet a Galaţiului, Viorel Tănase, Tudorel Pelin şi Tudorel Călugăru, menite să reînvie legenda.

embleme…şi nici măcar n-am fi originali…

Pentru că orice tort are şi-o cireaşă, divizionara a treia ar urma să joace pe stadionul Oţelul, după cum au lăsat să se înţeleagă cei implicaţi. Iar cum Ionel Borş, zicem noi, are mai multă putere efectivă în combinat decât însuşi Lakshmi Mittal, e clar că făcătura are acceptul bossului român al siderurgiei. Ar putea fi reînceputul unei frumoase prietenii, bazate mai puţin pe (re)sentimente, cât pe interese politice. Să nu uităm că municipalitatea ia în calcul scutirea de la taxa de mediu a societăţii de dincolo de viaduct.

Ar putea apărea aici, ca invitat-surpriză, acelaşi Adamescu. De ce nu? Stan ne propune o substituire afectivă pe principiul „regele e mort, trăiască regele!”. Decât că regele n-a murit încă, cum ar spune Marius Tucă. Acum, însă, milionarul fără obraz îi poate sufla în lumânare mai liniştit.

P.S. Reunirea Oţelului s-a amânat din nou. Boală lungă, moarte sigură.

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply